1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Z początkiem 2023 roku Komisja Europejska wydała...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Z początkiem 2023 roku Komisja Europejska wydała rozporządzenie wykonawcze, zezwalające na wprowadzenie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku spożywczego ze świerszcza domowego. W 2019 roku jedna z firm spożywczych (Cricket One) złożył do KE o to wniosek. Przez ten czas proszek poddano badaniom i ostatecznie EFSA (czyli Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności) uznał, że proszek ten może być spożywany przez ludzi i zezwolił na jego sprzedaż na terenie Unii Europejskiej.

Czy rzeczywiście ten produkt jest nieszkodliwy i co sądzą o nim naukowcy - o tym na kolejnych planszach naszej galerii ►►►

2 z 9
Nie jest prawdą, to co możemy znaleźć w niektórych mediach,...
fot. materiały prasowe Robaki z Paki

Nie jest prawdą, to co możemy znaleźć w niektórych mediach, jakoby proszek ze świerszczy miałby być dodawany do produktów żywnościowych w sposób niekontrolowany. Otóż wręcz przeciwnie. Producent będzie musiał wyraźnie oznaczyć produkt, że w jego składzie znalazł się proszek z owadów.

Jakie są zalety i wady odtłuszczonego proszku z owadów?
► Hodowla owadów jest bardziej ekologiczna niż zwierząt tradycyjnych - wymaga mniejszego zużycia wody i emituje mniej gazów cieplarnianych i amoniaku do środowiska.

► Hodowla owadów wytwarza od 10 do 80 razy mniej metanu niż hodowla bydła i od 8 o 12 razy mniej amoniaku.

► Hodowla owadów nie wymaga tak dużych nakładów finansowych ze strony rolnika, nie potrzeba tak dużo ziemi i ciężkich i drogich maszyn, jak w przypadku tradycyjnych hodowli zwierząt i roślin.

► Owady od tradycyjnego mięsa są lepszym źródłem białka i żelaza - zawartość białka w owadach wynosi od 20 do nawet 76 procent suchej masy (w zależności od stopnia rozwoju owada i jego rodzaju).

Takie mogą być potencjalne zagrożenia, wynikające ze spożywania owadów ►►►

3 z 9
Takie mogą być potencjalne zagrożenia, wynikające ze...
fot. Archiwum Polska Press

Takie mogą być potencjalne zagrożenia, wynikające ze spożywania owadów:

► Niektóre owady zawierają toksyny. W badaniach wykazano, że pewne rodzaje chrząszczy zawierają sterydy metaboliczne, które - jeśli są spożywane zbyt często - u człowieka powodują opóźnienie wzrostu, bezpłodność lub maskulinizację płci żeńskiej.

► Pod znakiem zapytania stoją również kwestie zawartości substancji antyodżywczych w organizmach owadów. Są sugestie, że takie mogą znajdować się w chitynie, ale potrzebne są dalsze badania, żeby to ustalić. Owady zawierają również pestycydy - ale ich ilość jest zbliżona do tej, jaką można znaleźć w roślinach, zjadanych przez człowieka.

► Produkty z wykorzystaniem owadów mogą uczulać. Jak wykazało jedno z badań, jedzenie owadów może wywoływać reakcje alergiczne podobne do tych, jakie powoduje jedzenie skorupiaków (homarów, krewetek).
W badaniach udowodniono, że owady mogą przenosić pasożyty, a te mogą być szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Wydaje się, że ściśle kontrolowane warunki hodowli pomogą w rozwiązaniu tego problemu, ale są potrzebne dalsze badaniana temat bezpieczeństwa wprowadzenia owadów jako podstawowego źródła pokarmu.

4 z 9
W niektórych krajach Unii Europejskiej już wcześniej można...
fot. pixabay

W niektórych krajach Unii Europejskiej już wcześniej można było kupić produkty żywieniowe w składzie których znajdowały się owady.

► Na przykład w Finlandii można kupić chleb wyprodukowany ze zmielonych suszonych świerszczy, mąki pszennej i nasion.

► W Chorwacji w sklepach sieci Kaufland można kupić smażone na chrupiąco świerszcze z wybranymi przyprawami, proteinowe przekąski z owadów, burgery ze świerszczy czy różnego rodzaju wypieki z mąki z owadów, a nawet czekoladę ze świerszczami.

► Warto zauważyć, że w przemyśle spożywczym masowo wykorzystuje się również barwnik koszenila (E120), który jest pochodzenia zwierzęcego, a pozyskuje się go z owadów o nazwie czerwiec kaktusowy (w przeszłości w Polsce również był produkowany i pozyskiwany z owadów o nazwie czerwiec polski).

► Także miód spadziowy to produkt, który nie mógłby istnieć bez owadów. Spadź to wydzielina wspomnianych wyżej owadów o nazwie czerwiec oraz mszyc, które żerują na liściach i igłach drzew. Spadź zbierają pszczoły, zagęszczają ją i składają w komórkach w ulu w formie miodu.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Rowerzyści po chodniku i bez świateł. Szereg wykroczeń po akcji bydgoskiej policji

Rowerzyści po chodniku i bez świateł. Szereg wykroczeń po akcji bydgoskiej policji

Dziesiątki ról, energia i życzliwość wobec świata. Wądzińska-Szpecht z benefisem

Dziesiątki ról, energia i życzliwość wobec świata. Wądzińska-Szpecht z benefisem

Międzyszkolna Liga Szachowa. Rekordowy turniej w Grudziądzu. Mamy zdjęcia

Międzyszkolna Liga Szachowa. Rekordowy turniej w Grudziądzu. Mamy zdjęcia

Zobacz również

Trwa rewitalizacja parku Witosa. Będzie konkurs na zagospodarowanie centralnej części

Trwa rewitalizacja parku Witosa. Będzie konkurs na zagospodarowanie centralnej części

Międzyszkolna Liga Szachowa. Rekordowy turniej w Grudziądzu. Mamy zdjęcia

Międzyszkolna Liga Szachowa. Rekordowy turniej w Grudziądzu. Mamy zdjęcia