MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ludzie zjadają owady, nie mając o tym świadomości....
fot. Harish Shivaraman/Unsplash

Owady mają być żywnością przyszłości. Czy jedzenie owadów jest szkodliwe? Oto, co mówią naukowcy

Ludzie zjadają owady, nie mając o tym świadomości.

- Człowiek zjada około 100 gram wciornastek rocznie. Mszyce są stale spotykane w mrożonych warzywach (50 osobników na 100 g). W sokach znajdują się pozostałości muszek owocówek (5 osobników na 226 g). Szkodniki kukurydziane powszechnie występują w konserwach. Owady znajdują się także w grzybach. Ilość much i innych owadów zjadanych przez nieświadomych konsumentów wynosi 1 kg/rok - mówi dr hab. Tadeusz Bakuła z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Zobacz również

Groźny pożar traw w Białogardzie koło marketu [ZDJĘCIA]

Groźny pożar traw w Białogardzie koło marketu [ZDJĘCIA]

Wielka wymiana ciuchów w tarnowskiej galerii

Wielka wymiana ciuchów w tarnowskiej galerii

Polecamy

Prof. Marek Gzik: Siedem miliardów złotych więcej na badania i rozwój polskiej nauki

Prof. Marek Gzik: Siedem miliardów złotych więcej na badania i rozwój polskiej nauki

Stewardesa odsłania tajemnicę. Jakie skargi pasażerów najbardziej irytują załogę?

Stewardesa odsłania tajemnicę. Jakie skargi pasażerów najbardziej irytują załogę?

Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”

AKTUALIZACJA
Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”