![Owady mogą służyć jako ważne źródła żywności i paszy i mogą...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/2c/a2/63f758f86fe2d_o_large.jpg)
Owady mają być żywnością przyszłości. Czy jedzenie owadów jest szkodliwe? Oto, co mówią naukowcy
Owady mogą służyć jako ważne źródła żywności i paszy i mogą mieć pozytywny wpływ na złagodzenia problemu głodu na świecie. Nad tym zagadnieniem pracuje zespół pod kierownictwem dr. hab. Tadeusza Bakuły, prof. UWM - czytamy na stronie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. - Z analiz FAO wynika, że do 2050 r. Ziemię będzie zamieszkiwało około 9 miliardów ludzi. Obecna wielkość produkcji żywności będzie musiała być o 70% wyższa. Ziemia ma ograniczone zasoby, a rozszerzenie obszarów na hodowlę zwierząt, zachowując równowagę środowiska, jest już niemożliwe - mówi dr hab. Tadeusz Bakuła, prof. UWM. - Produkcja zwierzęca jest jedną z głównych przyczyn: wytwarzania gazów cieplarnianych, globalnego ocieplenia, degradacji gleby, zanieczyszczenia powietrza i wody oraz utraty bioróżnorodności. Zoptymalizowana hodowla owadów na cele paszowe i żywnościowe może mieć mniejszy wpływ na środowisko naturalne niż hodowla trzody czy bydła.
► Dr hab. Tadeusz Bakuła podkreśla, że spożywanie owadów nie jest niczym nowym i szokującym, przynajmniej jeśli chodzi Afrykę i Azję. – Co najmniej 2 mld ludzi na świecie spożywa owady w różnej postaci. 250 gatunków owadów w Afryce, 549 w Meksyku, 180 w Chinach i ponad 160 w Tajlandii, Kambodży, Laosie, Wietnamie, Oceanii. Dotychczas opisano ponad 2000 gatunków owadów będących pożywieniem dla ludzi. Najczęściej zjada się tam chrząszcze i ich larwy, gąsienice motyli, pszczoły, osy, mrówki, koniki polne, szarańczę, świerszcze, cykady, skoczki, pluskwiaki, termity, ważki, a nawet muchy!
Pełny wywiad z dr hab. Tadeuszem Bakułą
Inni naukowcy przestrzegają przed bezkrytycznym wprowadzaniem owadów do ludzkiej diety ►►►