Owady mają być żywnością przyszłości. Czy jedzenie owadów jest szkodliwe? Oto, co mówią naukowcy
W niektórych krajach Unii Europejskiej już wcześniej można było kupić produkty żywieniowe w składzie których znajdowały się owady.
► Na przykład w Finlandii można kupić chleb wyprodukowany ze zmielonych suszonych świerszczy, mąki pszennej i nasion.
► W Chorwacji w sklepach sieci Kaufland można kupić smażone na chrupiąco świerszcze z wybranymi przyprawami, proteinowe przekąski z owadów, burgery ze świerszczy czy różnego rodzaju wypieki z mąki z owadów, a nawet czekoladę ze świerszczami.
► Warto zauważyć, że w przemyśle spożywczym masowo wykorzystuje się również barwnik koszenila (E120), który jest pochodzenia zwierzęcego, a pozyskuje się go z owadów o nazwie czerwiec kaktusowy (w przeszłości w Polsce również był produkowany i pozyskiwany z owadów o nazwie czerwiec polski).
► Także miód spadziowy to produkt, który nie mógłby istnieć bez owadów. Spadź to wydzielina wspomnianych wyżej owadów o nazwie czerwiec oraz mszyc, które żerują na liściach i igłach drzew. Spadź zbierają pszczoły, zagęszczają ją i składają w komórkach w ulu w formie miodu.