Owady mają być żywnością przyszłości. Czy jedzenie owadów jest szkodliwe? Oto, co mówią naukowcy
Takie mogą być potencjalne zagrożenia, wynikające ze spożywania owadów:
► Niektóre owady zawierają toksyny. W badaniach wykazano, że pewne rodzaje chrząszczy zawierają sterydy metaboliczne, które - jeśli są spożywane zbyt często - u człowieka powodują opóźnienie wzrostu, bezpłodność lub maskulinizację płci żeńskiej.
► Pod znakiem zapytania stoją również kwestie zawartości substancji antyodżywczych w organizmach owadów. Są sugestie, że takie mogą znajdować się w chitynie, ale potrzebne są dalsze badania, żeby to ustalić. Owady zawierają również pestycydy - ale ich ilość jest zbliżona do tej, jaką można znaleźć w roślinach, zjadanych przez człowieka.
► Produkty z wykorzystaniem owadów mogą uczulać. Jak wykazało jedno z badań, jedzenie owadów może wywoływać reakcje alergiczne podobne do tych, jakie powoduje jedzenie skorupiaków (homarów, krewetek).
W badaniach udowodniono, że owady mogą przenosić pasożyty, a te mogą być szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Wydaje się, że ściśle kontrolowane warunki hodowli pomogą w rozwiązaniu tego problemu, ale są potrzebne dalsze badaniana temat bezpieczeństwa wprowadzenia owadów jako podstawowego źródła pokarmu.