Owady mają być żywnością przyszłości. Czy jedzenie owadów jest szkodliwe? Oto, co mówią naukowcy
Nie jest prawdą, to co możemy znaleźć w niektórych mediach, jakoby proszek ze świerszczy miałby być dodawany do produktów żywnościowych w sposób niekontrolowany. Otóż wręcz przeciwnie. Producent będzie musiał wyraźnie oznaczyć produkt, że w jego składzie znalazł się proszek z owadów.
Jakie są zalety i wady odtłuszczonego proszku z owadów?
► Hodowla owadów jest bardziej ekologiczna niż zwierząt tradycyjnych - wymaga mniejszego zużycia wody i emituje mniej gazów cieplarnianych i amoniaku do środowiska.
► Hodowla owadów wytwarza od 10 do 80 razy mniej metanu niż hodowla bydła i od 8 o 12 razy mniej amoniaku.
► Hodowla owadów nie wymaga tak dużych nakładów finansowych ze strony rolnika, nie potrzeba tak dużo ziemi i ciężkich i drogich maszyn, jak w przypadku tradycyjnych hodowli zwierząt i roślin.
► Owady od tradycyjnego mięsa są lepszym źródłem białka i żelaza - zawartość białka w owadach wynosi od 20 do nawet 76 procent suchej masy (w zależności od stopnia rozwoju owada i jego rodzaju).
Takie mogą być potencjalne zagrożenia, wynikające ze spożywania owadów ►►►