
5. Szklanką wycinamy kółka. Na połowie kładziemy marmoladę i przykrywamy resztą krążków, zlepiamy i formujemy pączki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
6. Pączki smażymy w gorącym oleju. Ozdabiamy cukrem pudrem, lukrem lub owocami. Smacznego!
Na kolejnych slajdach znajduje się przepis na tradycyjne pączki Babci Heleny ▶▶

Tradycyjne pączki Babci Heleny
Składniki:
• 1 kg mąki pszennej
• 3 żółtka
• 2 całe jajka
• 200 g cukru
• ¾ szklanki tłuszczu
• 50 g drożdży
• 2 szklanki mleka
• sól
• 2 łyżki spirytusu
• cukier waniliowy lub olejek aromatyczny
• konfitury (np. z wiśni) lub marmolada

1. Podgrzewamy mleko. Z drożdży, połowy szklanki mleka i łyżki mąki robimy rozczyn gęstości śmietany.
2. Gdy rozczyn urośnie - wlewamy go do mąki, dodajemy ubite jajka, szczyptę soli, resztę mleka i wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od dłoni.

3. Na samym końcu dodajemy roztopiony tłuszcz, spirytus i jeszcze przez chwilę wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
4. Wykładamy ciasto partiami na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość palca. Podobnie jak wcześniej - szklanką wykrajamy kółka.