
Badany przez naukowców w ostatnich latach olej lniany znalazł się na liście jako jeden z najlepszych produktów w walce z podwyższonym złym cholesterolem.
Ponad 45% zawartości oleju lnianego stanowią tłuszcze, głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, omega-3 i omega-6. Oprócz tego w składzie oleju można znaleźć tak pożądane witaminy, jak K,A,C,E i witaminy z grupy B, cenne enzymy oraz białka.
Dzięki tym wszystkim składnikom działa obniżająco na cholesterol. Kwasy omega-3 powodują, że olej lniany jest nietrwały i ulega szybkim procesom utleniania. W związku z utlenianiem traci drogocenne właściwości i nie nadaje się do spożycia. Dlatego, aby przynosił pożądane efekty, konieczne jest jego prawidłowe przechowywanie. Należy przetrzymywać olej lniany w suchym i zaciemnionym miejscu.

Stosowanie oliwy z oliwek sięga 4000 lat p.n.e. Obecnie używana jest jako jeden ze składników diety śródziemnomorskiej. Oprócz właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim warto używać oliwy z oliwek w produktach diety codziennej, ponieważ obniża wartość cholesterolu.
Zalecana dzienna dawka spożycia wynosi ok. 40 ml. Oliwa należy do nienasyconych kwasów tłuszczowych, w związku z czym jest zdrowym olejem roślinnym oraz zawiera kwasy omega-3. W sprzedaży jest dostępnych wiele rodzajów tego produkty i nie każdy zawiera właściwości prozdrowotne. Należy więc czytać uważnie etykiety i wybierać oliwy nierafinowane, i te z pierwszego tłoczenia.

To niepozorne, przypominające nieco szyszkę, warzywo znane już było za czasów Arystotelesa. Już wtedy wiadomo było, że działa świetnie jako sposób na poprawę trawienia. Dziś cenione jest przez wielu szefów kuchni za orzechowy smak, ale też przez dietetyków za właściwości zdrowotne i wartości odżywcze.
Zawiera bowiem cynaryny i inuliny, substancje stymulujące procesy metaboliczne i poprawiające funkcjonowanie układu trawiennego. Dzięki tym składnikom hamowana jest synteza cholesterolu w wątrobie oraz zwiększa się produkcja żółci. Ich spożywanie może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL o nawet 20%. Dzięki swoim właściwościom są też świetnym naturalnym preparatem na odchudzanie

Herbata znana jest na całym świecie, pita codziennie o 17:00 w wielu brytyjskich domach, a największa jej ilość pochodzi z Indii oraz Chin. Wiele herbat posiada swoje wyjątkowe właściwości, szczególnie zielona odmiana. Jej prozdrowotne działania nie kończą się tylko na wsparciu w diecie odchudzającej. Zawarte w niej polifenole zatrzymują wchłanianie się cholesterolu w jelicie oraz pomagają pozbyć się go z organizmu.
Według przeprowadzonych badań spożywanie zielonej herbaty obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz złego cholesterolu LDL. Już samo picie 3 filiżanek dziennie zmniejsza prawdopodobieństwo zawału serca o 11%. Co ważne, skuteczność ta zmniejsza się w przypadku przyjmowania jedynie suplementów diety zawierających zieloną herbatę