5 z 7

fot. pixabay/ zdj. ilustracyjne
Czerwone mięso nie szkodzi zdrowiu? Wszystko na to wskazuje
Zdania na temat spożywania czerwonego mięsa są podzielone. Międzynarodowa Agencja badań nad rakiem (IARC) oraz Światowy Fundusz Badań nad Rakiem (WCRF), twierdzą, że czerwone mięso zwiększa ryzyko zachorowań na raka i zaleca, aby tygodniowo nie spożywać więcej, niż niż 0,5 kg wieprzowiny, wołowiny lub jagnięciny.
6 z 7

fot. pixabay /zdj. ilustracyjne
Czerwone mięso nie szkodzi zdrowiu? Wszystko na to wskazuje
Eksperci coraz częściej alarmują, że należy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa nie tylko z powodów zdrowotnych, ale również ze względu na ochronę środowiska. Wielu przekonuje, że spożywanie mięsa należy zmniejszyć o połowę i dwukrotnie zwiększyć konsumpcję warzyw, owoców i orzechów.