
Czerwone mięso nie szkodzi zdrowiu? Wszystko na to wskazuje
Do niedawna wielu specjalistów przekonywało, że ograniczenie mięsa wpływa pozytywnie na zdrowie. Za szczególnie niezdrowe uważano czerwone mięso, a jego spożycie zalecano ograniczyć do minimum. Jednak z najnowszych badania opublikowanych przez „Annals of Internal Medicine”, wynika, że czerwone mięso i jego przetwory nie powodują takich chorób jak rak, cukrzyca i choroby serca.
Czytaj więcej >>
Smaki Kujaw i Pomorza odcinek 6

Czerwone mięso nie szkodzi zdrowiu? Wszystko na to wskazuje
Spożywanie mięsa budzi wiele emocji. Dietetycy z najlepszych uczelni od lat przekonują, że spożywanie czerwonego mięsa negatywnie wpływa na stan zdrowia. Jednak badania przeprowadzone przez prof. Bradley Johnson z Dalhousie University w Kanadzie wskazują, że dorosłe osoby, które spożywają umiarkowaną ilość czerwonego mięsa i jego przetworów (czyli 3-4 razy tygodniowo) nie muszą obawiać się o swoje zdrowie.

Czerwone mięso nie szkodzi zdrowiu? Wszystko na to wskazuje
Naukowiec przekonuje, że przy takim spożyciu czerwonego mięsa nie grozi rak, cukrzyca, ani choroby sercowo-naczyniowe. Jednocześnie podkreśla, że niektóre osoby, np. z powodu nadciśnienia tętniczego krwi, powinni ograniczyć spożycie bekonu i wędlin.
"Polegając na tych badaniach nie możemy powiedzieć z całą stanowczością, że spożywanie mięsa i jego przetworów powoduje nowotwory, cukrzycę i choroby serca" - podkreśla prof. Bradley Johnson.

Czerwone mięso nie szkodzi zdrowiu? Wszystko na to wskazuje
Nie wszyscy zgadzają się z kontrowersyjną opinią naukowca. Prof. Frank Hu z Harvard T.H. Chan School of Public Health uważa, że z punktu widzenia zdrowia publicznego nieodpowiedzialne i nieetyczne jest publikowanie zaleceń dietetycznych równoznacznych z promowaniem spożycia mięsa, nawet jeśli dowody w tej sprawie pozostawiają pewne wątpliwości.