1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Do niedawna wielu specjalistów przekonywało, że ograniczenie...
fot. pixabay/ zdj. ilustracyjne

Czerwone mięso nie szkodzi zdrowiu? Wszystko na to wskazuje

Do niedawna wielu specjalistów przekonywało, że ograniczenie mięsa wpływa pozytywnie na zdrowie. Za szczególnie niezdrowe uważano czerwone mięso, a jego spożycie zalecano ograniczyć do minimum. Jednak z najnowszych badania opublikowanych przez „Annals of Internal Medicine”, wynika, że czerwone mięso i jego przetwory nie powodują takich chorób jak rak, cukrzyca i choroby serca.

Czytaj więcej >>


Smaki Kujaw i Pomorza odcinek 6

2 z 7
Spożywanie mięsa budzi wiele emocji. Dietetycy z najlepszych...
fot. pixabay / zdj. ilustracyjne

Czerwone mięso nie szkodzi zdrowiu? Wszystko na to wskazuje

Spożywanie mięsa budzi wiele emocji. Dietetycy z najlepszych uczelni od lat przekonują, że spożywanie czerwonego mięsa negatywnie wpływa na stan zdrowia. Jednak badania przeprowadzone przez prof. Bradley Johnson z Dalhousie University w Kanadzie wskazują, że dorosłe osoby, które spożywają umiarkowaną ilość czerwonego mięsa i jego przetworów (czyli 3-4 razy tygodniowo) nie muszą obawiać się o swoje zdrowie.

3 z 7
Naukowiec przekonuje, że przy takim spożyciu czerwonego...
fot. pixabay / zdj. ilustracyjne

Czerwone mięso nie szkodzi zdrowiu? Wszystko na to wskazuje

Naukowiec przekonuje, że przy takim spożyciu czerwonego mięsa nie grozi rak, cukrzyca, ani choroby sercowo-naczyniowe. Jednocześnie podkreśla, że niektóre osoby, np. z powodu nadciśnienia tętniczego krwi, powinni ograniczyć spożycie bekonu i wędlin.

"Polegając na tych badaniach nie możemy powiedzieć z całą stanowczością, że spożywanie mięsa i jego przetworów powoduje nowotwory, cukrzycę i choroby serca" - podkreśla prof. Bradley Johnson.

4 z 7
Nie wszyscy zgadzają się z kontrowersyjną opinią naukowca....
fot. pixabay / zdj. ilustracyjne

Czerwone mięso nie szkodzi zdrowiu? Wszystko na to wskazuje

Nie wszyscy zgadzają się z kontrowersyjną opinią naukowca. Prof. Frank Hu z Harvard T.H. Chan School of Public Health uważa, że z punktu widzenia zdrowia publicznego nieodpowiedzialne i nieetyczne jest publikowanie zaleceń dietetycznych równoznacznych z promowaniem spożycia mięsa, nawet jeśli dowody w tej sprawie pozostawiają pewne wątpliwości.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Joanna Kołaczkowska walczy z nowotworem. Kabaret Hrabi prosi o wsparcie dla artystki

Joanna Kołaczkowska walczy z nowotworem. Kabaret Hrabi prosi o wsparcie dla artystki

Tak wygląda polski elektryczny mikrodostawczak. Zadebiutował w Katowicach

Tak wygląda polski elektryczny mikrodostawczak. Zadebiutował w Katowicach

Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

TYLKO U NAS
Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

Zobacz również

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

TYLKO U NAS
Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu