Sałatka Wigilijna [najlepsze przepisy]
Chociaż sałatka jest łatwym w przygotowaniu danie to często brakuje nam pomysłu, jakie składniki ze sobą połączyć. Dobrze skomponowana sałatka może być świetnym dopełnieniem wigilijnego dania. Jeśli wybieramy się na Wigilię w gości to sałatka będzie dobrym pomysłem na przyniesienie czegoś "od siebie". Przedstawiamy szybie i łatwe przepisy na sałatki Wigilijne.
Celebrytki zdradzają, czy przygotowują potrawy wigilijne samemu:
Sałatka śledziowo-ziemniaczana
Składniki:
- 4 łyżki majonezu
- 4 sztuki fileta śledziowego
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 puszka fasolki zielonej
- 1 cebula
- do smaku: pieprz, sól, cukier
Przygotowanie:
- 1.Filety śledziowe mocz przez godzinę, pokrój w paski 1-2 cm.
- 2.Ziemniaki pokrój w plastry, a fasolkę osącz z zalewy. Następnie połącz składniki sałatki, dopraw do smaku.
- 3.Cebulę zetrzyj na tarce, dodaj do Majonezu. Powstałym sosem polej sałatkę.
- 4.Powstałym sosem polej sałatkę.
- 5.Wstaw na 30 minut do lodówki. Podawaj schłodzoną.
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
Składniki
- 2 puszki tuńczyka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- garść żurawiny
- 2 łyżki majonezu
- do smaku: sól, pieprz
- opcjonalnie można dodać ugotowany ryż
Przygotowanie:
- 1. Pokroić żurawinę na drobne kawałki, a ananasa w kostkę.
- 2. Dodać kukurydzę, tuńczyka i wymieszać.
- 3. Dodać majonez, doprawić do smaku i wymieszać.
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Składniki:
- winne jabłko
- 2 ugotowane marchewki
- biała część pora
- 3 ziemniaki w mundurkach
- 3 ogórki kiszone
- 3 jajka na twardo
- szklanka ugotowanego zielonego groszku (lub drobnej fasolki)
- majonez
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
- 1. Ziemniaki, marchewkę, jabłko, jajka i ogórki obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
- 2. Dodajemy ugotowany groszek (lub fasolkę).
- 3. Całość zalewamy majonezem wymieszanym z jogurtem, mieszamy delikatnie, doprawiamy solą i pieprzem
- 4. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
- 5. Opcjonalnie możemy dodać do sałatki siekane włoskie orzechy.
Porada:
Warzywa, których używa się do przygotowania sałatki, mogą być normalnie ugotowane w wodzie. Należy pamiętać, że warzywa, które gotują się w rosole mają lepszy smak i nadadzą sałatce niepowtarzalny aromat. Magda Gessler podkreśla, że to najczęstszy błąd popełniany przez polaków.
Kreolska sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- mały kubeczek majonezu
- pół szklanki kefiru
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki musztardy Sarepskiej
- 0,5 szklanki świeżo posiekanego koperku
- 0,5 szklanki posiekanego selera
- 0,5 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- sól
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj ziemniaki. W czasie kiedy będą się gotowały, przygotuj dressing. W tym celu wymieszaj ze sobą majonez, kefir, musztardy, koperek, pieprz i sól.
2.Kiedy ziemniaki ostygną pokrój je w około półcentymetrowe plasterki.
3.Wymieszaj ziemniaki z selerem, czerwoną cebulą, solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną mieszankę obficie polej sosem.
4.Sałatkę kreolską wstaw do lodówki na minimum godzinę. Podawaj zimną lub w temperaturze pokojowej.
Buraczki zasmażane z pestkami dyni
Składniki:
- 5 sporych buraków
- pomarańcza
- cytryna
- ząbek czosnku
- łyżeczka masła
- małe opakowanie pestek dyni
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
Sposób przygotowania
1.Buraki ze skórką ugotuj do miękkości. Gdy ostygną obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2.Owoce sparz wrzątkiem. Otrzyj z nich skórkę. Czosnek obierz i posiekaj.
3.Do rozgrzanego w rondelku masła wrzuć czosnek, a po chwili buraki. Wciśnij sok z owoców i dodaj otartą skórkę.
4.Smaż na małym ogniu, często mieszając przez ok 5 min.
5.Pestki dyni upraż na suchej patelni. Połącz z buraczkami i dodaj olej. Wymieszaj.
