
PYRY Z GZIKIEM – WIELKOPOLSKA
Klasyka kuchni w repertuarze Poznania i całej Wielkopolski. Gzik to nic innego jak twarożek doprawiony solą, pieprzem, szczypiorkiem i cebulką. W połączeniu z ziemniakami może wydawać się to dziwne, jednak zapewniamy, że wasze wątpliwości zostaną rozwiane zaraz po spróbowaniu.

HALUSZKI – BIAŁOWIEŻA
Haluszki to małe ziemniaczane kluseczki nieco przypominające kopytka, ale te są opiekane na złoto i podawane ze słodką śmietaną, czasem również z owocami. Prawdziwa gratka dla słodkolubnych łasuchów jadących w kierunku Puszczy Białowieskiej.

MOSKOLE – PODHALE
Kulinarny symbol Zakopanego. Będąc w stolicy Tatar nie wolno nie spróbować ciepłego moskola z masłem czosnkowym. Zwykle towarzyszy mu grillowany oscypek z żurawiną i zupa borowikowa.

OSCYPKI, BUNDZ I BAJGLE – PODHALE
Kolejny symbol Zakopanego. Oscypek jemy tu na zimno, na ciepło, jako przekąskę lub uzupełnienie różnych dań. Będąc w Zakopanem nie wolno go nie spróbować, gdyż jest po prostu smakiem Tatr. Warto wiedzieć, że prawdziwe oscypki muszą mieć minimalnie 60 % owczego mleka.