
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE - WIELKOPOLSKA
Jeden z nielicznych słodkich punktów w naszej galerii. Rogale świętomarcińskie, wypiekane od ponad 150 lat w Poznaniu i całej Wielkopolsce to smakołyk, którego nie spotkacie nigdzie indziej. Są ogromne, ciężkie i baaardzo słodkie.

MANTY TATARKIE - KRUSZYNIANY
Jeśli w trakcie wakacji pojawicie się na wschodzie Polski tuż przy granicy z Białorusią, koniecznie zahaczcie o Kruszyniany. Znajdziecie tam manty, czyli jedną z najciekawszych opcji kuchni tatarskiej. Gotowane na parze, z delikatnym nadzieniem z białego sera, rozpływającym się w ustach ciastem, polane śmietaną lub polewą z malin - mmmmm...pychota!

PIEREKACZEWNIK – KRUSZYNIANY
Pierekaczewnik to kolejna specjalność kuchni tatarskiej. Na wyrób tego dania w UE trzeba mieć specjalne pozwolenie.
Pierekaczewnik to swego rodzaju wielowarstwowe ciasto z mięsem, cebulą i masłem. Jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne, ponieważ ciasto powstaje z wielu cienkich, prawie przezroczystych płatów smarowanych masłem, a następnie nadzieniem – czasem słodkim, czasem mięsnym. Pyszny pierekaczewnik znajdziecie w Tatarkiej Jurcie w Kruszyninach koło Supraśla.

CIASTO Z JEŻYNAMI - MAZURY
Ciasto z jeżynami znane jest nie tylko na Mazurach, ale również w innych regionach Polski. Jednak to na Mazurach powstał wyjątkowy i smaczny przepis na jego wypiek, i to właśnie w tym regionie powinno się go jeść. Smakosze polskich owoców sezonowych na pewno będą zachwyceni jego smakiem.