
DZYNDZAŁKI WARMIŃSKIE - WARMIA
Dzyndzałki warmińskie to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Są to tradycyjne, warmińskie pierożki nadziewane kaszą gryczaną, polane gęsta, kwaśną śmietaną i okraszone boczkiem.
Ta smaczna i łatwa w przygotowaniu potrawa zdobyła zwolenników już w całej Polsce.

ŻUREK KUJAWSKI - KUJAWY
Żurek Kujawski to jedno z wielu tradycyjnych dań na Kujawach i jeden z wielu sposobów na przyrządzenie żurku. Od wieków cieszy się w tym regionie wielką popularnością. Tradycyjny zakwas przygotowuje się najczęściej z żytniej mąki w glinianym garnku, tzw. żurowniku, z dodatkiem zaczynu lub skórki chleba dla przyśpieszenia fermentacji. Czasem żur gotuje się ze słoniną lub kiełbasą albo na wywarze od gotowania szynki. Zaprawia się mlekiem lub śmietaną, dodaje sól, pieprz i majeranek. Najlepiej smakuje z ziemniakami albo kluskami, z dodatkiem gotowanych jajek i chrzanu.

SMAŻONA RYBA - BAŁTYK
Smażona ryba podczas wakacji nad polskim morzem to obowiązek. Choć wielu z nas narzeka, to przy odrobinie szczęścia można zjeść prawdziwy majstersztyk. Warto popytać innych wczasowiczów o smażalnię o dobrej renomie. Śledź, flądra, mintaj, sandacz, turbot i pstrąg to najbezpieczniejsze wybory.

GOFRY ZE ŚMIETANĄ - BAŁTYK
Nie ma wakacji nad Bałtykiem bez zaliczenia porządnego gofra ze śmietaną lub owocami (lub jednym i drugim). Ta słodka przygoda jest pyszna, ale niestety również mocno tucząca. Inną sprawą jest to, że ceny gofrów nad morzem w sezonie potrafią przyprawić o zawrót głowy. Ale w końcu raz się żyje, także do punktów sprzedaży marsz!