

KARTACZE SUWALSKIE
Kartacze to jeden z symboli Suwalszczyzny. Miękkie ziemniaczane ciasto i mięso mocno doprawiane czosnkiem - takie powinny być prawdziwe kartacze. Danie ciężkostrawne, którego jednak wstyd nie spróbować na Suwalszczyźnie.

BLINY ŻMUDZKIE - SUWALSZCZYZNA
Kolejny przystanek na kulinarnej mapie Suwalszczyzny. Bliny to nic innego jak placki ziemniaczane, nadziewane aromatycznie doprawionym mięsem lub rzadziej serem. Zwykle podawane z dużą ilością śmietany. Grzech nie spróbować, jeśli znajdziecie się w północno-wschodnim rejonie Polski.

CHŁODNIK LITEWSKI - SUWALSZCZYZNA
Idealne rozwiązanie na upały. Choć chłodnik litewski jest już kojarzy ogólnie z polską i litewską kuchnią, jego korzenie znajdują się właśnie na Suwalszczyźnie. Chłodnik podawany jest na bazie maślanki lub kefiru, z dużą ilością botwinki, jajkiem na twardo i obowiązkowo z ziemniakami.