
Imbir
Działa rozluźniająco na ściany żołądka ,dzięki czemu skutecznie łagodzi wszelkie mdłości - od tych lokomocyjnych przez te wywołane przez chemioterapię po poranne, związane z ciążą. Imbir ponadto łagodzi kaszel, działa wykrztuśnie, hamuje skurcze oskrzeli, ma właściwości przeciwbólowe i przeciwgorączkowe.
Herbata z imbirem działa rozgrzewająco, przeciwgorączkowo i sprawdzi si e w zapaleniu górnych dróg oddechowych. Imbir zmniejsza lepkość krwi, działa przeciwzakrzepowo, poprawia pracę serca i koncentrację.
Imbir poprawia dotlenienie komórek organizmu, działa korzystnie na układ odpornościowy, ma właściwości żółciopędne i moczopędne.
Imbiru nie powinny spożywać dzieci poniżej 12 miesiąca życia, chorujący na wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowy. Imbir podnosi ciśnienie krwi, więc osoby z nadciśnieniem powinny stosować imbir w mniejszych ilościach.
Więcej właściwości ziół i przypraw >>>

Tymianek
To zioło wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Tymianek skutecznie łagodzi kaszel (i suchy, i mokry), reguluje pracę jelit i żołądka.
Nadmiar tymianku może zaszkodzić. Zioło zawiera tymol, składnik, który w dużych stężeniach powoduje zatrucia organizmu i uszkadza narządy wewnętrzne. Tymianek działa rozkurczowo, zatem nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży.
Więcej właściwości ziół i przypraw >>>

Czosnek
Czosnek to naturalny antybiotyk. Jest bogaty w związki flawonoidowe, witaminy B1 i B2, PP, C i prowitaminę A, sole mineralne (potas, wapń, magnez). Zawiera również ważne dla zdrowia mikroelementy: kobalt, chrom i nikiel.
Czosnek jest skutecznym środkiem przeciwzapalnym i bakteriobójczym, pomaga również zbijać gorączkę. Regularne spożywanie czosnku obniża ciśnienie tętnicze o ok. 10 procent.
Uwaga, czosnek spożywany przez długi czas i w dużych ilościach może prowadzić do uszkodzenia wątroby. Niewskazane jest również spożywanie czosnku w trakcie leczenia farmakologicznego paracetamolem. Połączenie czosnku z tym medykamentem dodatkowo obciąża wątrobę. Chorujący na cukrzycę również nie powinni spożywać czosnku w dużych ilościach.
Czosnek może nasilać działanie leków przeciwcukrzycowych. Również osoby z niskim ciśnieniem krwi powinny uważać na ilości zjadanego czosnku. Czosnek może również podrażniać śluzówkę żołądka i bóle przełyku, dlatego osoby z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi powinny ograniczyć spożywanie czosnku.
Więcej właściwości ziół i przypraw >>>

Cynamon
Ta przyprawa powinna być stosowana przez diabetyków, bowiem pomaga regulować poziom cukru we krwi. Ponadto przeciwdziała rozwojowi cukrzycy, wspiera działanie układu trawiennego, zapobiega otyłości i nadwadze, poprawia funkcjonowanie procesów przemian glukozy w wątrobie.
Cynamon poprawia pracę mózgu, łagodzi stany zapalne w organizmie i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Uwaga, duża ilość cynamonu może szkodzić wątrobie (za sprawą znajdującej się w jej składzie kumaryny).
Duże ilości cynamonu mogą podrażniać śluzówkę przewodu pokarmowego. Z cynamonu powinny zrezygnować osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego, chorujący na wrzody, cierpiący na stany zapalne żołądka i zgagę.
Więcej właściwości ziół i przypraw >>>