
Takie działanie mają popularne przyprawy i zioła, powszechnie stosowane w kuchni. Mogliście o tym nie wiedzieć!
Zobacz, kto powinien je spożywać, a kto unikać. Kliknij strzałkę obok zdjęcia lub przesuń je gestem >>>

Bazylia
Działa uspokajająco, łagodzi napięcie i stres. bazylia ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie oraz działa wykrztuśnie. Wspomaga działanie układu trawiennego, redukuje wzdęcia, działa moczopędnie i rozkurczowo.
Bazylia poprawia pracę serca, a stosowana zewnętrznie działa odkażająco i łagodząco na odczyny po ukąszeniach owadów.
Ograniczyć spożywanie bazylii powinny osoby borykające się z zaburzeniami krzepliwości krwi, chorobami układu krwionośnego, epileptycy oraz osoby mające problemy z ciśnieniem.
Więcej właściwości ziół i przypraw >>>

Rozmaryn
To zioło ma dobroczynny wpływ na pamięć i funkcjonowanie mózgu oraz redukuje stres. Ponadto rozmaryn działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, ma właściwości wirusobójcze i grzybobójcze, wzmacnia odporność, ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia pracę układu trawiennego. Wspomaga wydzielanie insuliny i obniża poziom glukozy we krwi.
Rozmarynu nie powinny stosować osoby z nadciśnieniem, wrzodami żołądka i dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi.
Więcej właściwości ziół i przypraw >>>

Kurkuma
Kurkuma to azjatycka przyprawa, która stosowana już była w medycynie Dalekiego Wschodu i od dawien dawna uznawana jest za środek, który wpływa kojąco na ludzki organizm.
Kurkuma poprawia prace mózgu, działa przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, poprawia pracę jelit. Kurkuma ma właściwości żółciopędne, dlatego stosowana jest u osób mających zaburzenia trawienia, chorobami wrzodowymi.
Kurkuma działa osłonowo na wątrobę. Kurkumę stosować powinni diabetycy, bowiem obniża poziom glukozy we krwi, chroni przed neuropatią i nefropatią cukrzycową. Kurkuma w niedużym, ale efektywnym stopniu podnosi poziom katelicynydy (peptyd, który działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo), co pomaga zwalczać gorączkę i infekcje: katar, przeziębienie, kaszel, zapalenie zatok.
Kurkuma wspomaga leczenie anemii (jest bogata w żelazo), łagodzi dolegliwości w jamie ustnej, kojąc ból i owrzodzenia, można ją stosować w przypadku bólu zębów, przyzębia czy zapalenia dziąseł. Kurkuma łagodzi oparzenia, zaczerwienienia i rany skórne. Łagodzi zmiany łuszczycowe, trądzikowe i egzemy.
Kurkumy w dużych ilościach nie powinny jeść kobiety w ciąży. Kurkuma może wywołać skurcze macicy, a to może wywołać wczesny poród. Tej przyprawy nie powinny stosować osoby mające problemy z drożnością dróg żółciowych i cierpiące na kamicę żółciową. Kurkuma może nasilać działanie leków na cukrzycę!
Więcej właściwości ziół i przypraw >>>