
Kumin
Ta przyprawa regulują pracę układu trawiennego, zwiększa apetyt, reguluje poziom cukru we krwi, pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi.
Te przyprawę powinny stosować osoby z nadwagą i otyłością. Kumin jest bogaty w żelazo (100 gramów przyprawy zawiera sześciokrotność dziennej dawki zapotrzebowania na ten pierwiastek dla osoby dorosłej) - skutecznie zwalcza anemię. Kumin pozytywnie działa na pracę układu odpornościowego.
Olejki kuminu działają dezynfekująco i wykrztuśnie - warto sięgnąć po te przyprawę w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Olejki kuminu pomagają w redukcji napadów padaczkowych.
Uwaga, kumin może wywoływać reakcje alergiczne, powinien być stosowany ostrożnie przez alergików. Ponadto osoby zażywające leki przeciwgrzybicze, antybiotyki, leki przeciwzapalne, obniżające poziom cholesterolu, przeciwbólowe czy suplementujące żelazo powinny ostrożnie spożywać kumin i skonsultować włączenie go do diety z lekarzem.
Kumin zwiększa wydzielanie mleka podczas laktacji, powinny go zatem stosować kobiety, które po porodzie nie wytwarzają mleka w takiej ilości jak powinny.
Więcej właściwości ziół i przypraw >>>

Gałka muszkatołowa
Regularne spożywanie gałki muszkatołowej pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, reguluje pracę układu trawiennego, wspomaga pracę mózgu, poprawia pamięć i ogólne samopoczucie.
Uwaga, przyjmowana w dużych ilościach gałka muszkatołowa może szkodzić i zatruwać organizm. Warto wiedzieć, że kiedyś podawano gałkę muszkatołową kobietom w ciąży, by wywołać poronienie, stąd panie w błogosławionym stanie nie powinny stosować tej przyprawy.
Więcej właściwości ziół i przypraw >>>