
Wybór kawy to niełatwe zadanie. Najlepsza jest ta ziarnista. Kupując ją warto jednak zwrócić uwagę na wiele aspektów. Szczegóły prezentujemy na kolejnych slajdach >>>

Odmiana kawy
Rynek jest zdominowany przez 2 odmiany kawy. Prym wiedzie arabica (podłużne ziarna), która stanowi około 70 proc. produkcji wszystkich ziaren kawy na świecie. Ma wyraźniejszą słodycz, przyjemny łagodny smak i wyraźniejszą kwasowość (nie chodzi o kwaśność). Robusta (owalne ziarna) jest ostrzejsza, ma orzechowy posmak, mocno pobudza, ma ponad dwa razy więcej kofeiny niż arabica. Możemy także spotkać się z mieszankami kaw. Gdy pijemy kawę czarną zdecydowanie lepsze są kawy jednorodne.

Świeżość kawy
Na opakowaniach marketowych kaw zwykle jest informacja o dacie przydatności (nawet 18 miesięcy). Rzadko jest termin jej wypalania, a to rzutuje na smak. Najlepsza jest kawa, która jest 1-14 dni po paleniu.

Kolor ziaren/stopień wypalenia
Dobra kawa wcale nie musi być czarna. Zwykle za mocnym paleniem kryje się po prostu ukrywanie defektów ziarna. Średni stopień wypalenia sprawia, że ziarna są całkowicie suche, lekko matowe, że zamknięto wszystkie olejki w ziarnach kawy, ale zostały zachowane cechy charakterystyczne dla danej odmiany kawy. Ciemniejsze/mocniej wypalane ziarna polecane są do kaw przyrządzanych z mlekiem.