
Kraj/region pochodzenia kawy
Dokładne określenie kraju, regionu, plantacji świadczy o naprawdę poważnym podejściu do jakości kawy. To plantacja jest ważniejsza niż firma, która zajmuje się dystrybucją. Informacja, że kawa jest spoza Unii Europejskiej to żadna informacja. W specjalistycznych sklepach i palarniach dostaniemy też informację o wysokości uprawy czy odmianie krzaków. Pochodzenie ma znaczenie dla smaku.

Kwasowość kawy
„Kwasowość jest nieodłącznym elementem smaku kawy, świadczy o jej doskonałej jakości i wynika z szeregu różnych czynników: odmiany, klimatu, w jakim krzewy są uprawiane, rodzaju gleby, a także momentu zbioru i sposobu obróbki ziaren. Duże znaczenie ma także stopień wypalenia. Mocno wypalone ziarna to kawa bardziej goryczkowata, jasne palenie pozwala na zachowanie świeżych, owocowych nut, czyli uzyskanie właśnie większej kwasowości. Jeżeli zatem lubicie napar o wyczuwalnym aromacie grejpfruta, mandarynki, truskawki czy nawet słodkiego ananasa to na sklepowych półkach szukajcie kaw o znacznej kwasowości, np. odmian uprawianych w centralnej Afryce. Gwarantujemy, że takie ziarna pozwolą Wam odkryć niezwykle ciekawą i niesamowicie bogatą gamę smaków: lekkich i słodkawych, świeżych i orzeźwiających oraz intensywnie owocowych. Jeżeli jednak wolicie mocniejsze doznania i kawę o nutach orzechowych, czekoladowych czy karmelowych to wybierajcie ziarna o niskiej kwasowości, np. pochodzące z Ameryki Południowej” – czytamy na stronie Czas na Herbatę. Kawy z Brazylii czy Sumatry, mają niższą kwasowość, te z Afryki wyższą. Kawy uprawiane na niższych wysokościach mają niższą kwasowość niż te w górach.

Body kawy
Body to cielistość kawy, jej konsystencja i fizyczne odczucie na języku. Może być lekkie, średnie lub ciężkie. Zależy od zawartości naturalnych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6 w ziarnach kawy. Im więcej tłuszczów, tym cięższe body.

Opakowanie
Ważne by, opakowanie kawy miało jednostronny zawór (zwykle kółko plastikowe w górnej części paczki). Uniemożliwia on dostawanie się do wewnątrz opakowania powietrza, ale jednocześnie pozwala kawie odgazować po wypaleniu. Super, gdy paczka ma zamknięcie "zip", po otwarciu nie wietrzeje i nie musimy jej przesypywać do słoików czy innych szczelnych pojemników.