5 z 9
Dokładne określenie kraju, regionu, plantacji świadczy o...
fot. Pixabay

Kraj/region pochodzenia kawy

Dokładne określenie kraju, regionu, plantacji świadczy o naprawdę poważnym podejściu do jakości kawy. To plantacja jest ważniejsza niż firma, która zajmuje się dystrybucją. Informacja, że kawa jest spoza Unii Europejskiej to żadna informacja. W specjalistycznych sklepach i palarniach dostaniemy też informację o wysokości uprawy czy odmianie krzaków. Pochodzenie ma znaczenie dla smaku.

6 z 9
„Kwasowość jest nieodłącznym elementem smaku kawy, świadczy...
fot. Pixabay

Kwasowość kawy

„Kwasowość jest nieodłącznym elementem smaku kawy, świadczy o jej doskonałej jakości i wynika z szeregu różnych czynników: odmiany, klimatu, w jakim krzewy są uprawiane, rodzaju gleby, a także momentu zbioru i sposobu obróbki ziaren. Duże znaczenie ma także stopień wypalenia. Mocno wypalone ziarna to kawa bardziej goryczkowata, jasne palenie pozwala na zachowanie świeżych, owocowych nut, czyli uzyskanie właśnie większej kwasowości. Jeżeli zatem lubicie napar o wyczuwalnym aromacie grejpfruta, mandarynki, truskawki czy nawet słodkiego ananasa to na sklepowych półkach szukajcie kaw o znacznej kwasowości, np. odmian uprawianych w centralnej Afryce. Gwarantujemy, że takie ziarna pozwolą Wam odkryć niezwykle ciekawą i niesamowicie bogatą gamę smaków: lekkich i słodkawych, świeżych i orzeźwiających oraz intensywnie owocowych. Jeżeli jednak wolicie mocniejsze doznania i kawę o nutach orzechowych, czekoladowych czy karmelowych to wybierajcie ziarna o niskiej kwasowości, np. pochodzące z Ameryki Południowej” – czytamy na stronie Czas na Herbatę. Kawy z Brazylii czy Sumatry, mają niższą kwasowość, te z Afryki wyższą. Kawy uprawiane na niższych wysokościach mają niższą kwasowość niż te w górach.

7 z 9
Body to cielistość kawy, jej konsystencja i fizyczne...
fot. Pixabay

Body kawy

Body to cielistość kawy, jej konsystencja i fizyczne odczucie na języku. Może być lekkie, średnie lub ciężkie. Zależy od zawartości naturalnych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6 w ziarnach kawy. Im więcej tłuszczów, tym cięższe body.

8 z 9
Ważne by, opakowanie kawy miało jednostronny zawór (zwykle...
fot. Pixabay

Opakowanie

Ważne by, opakowanie kawy miało jednostronny zawór (zwykle kółko plastikowe w górnej części paczki). Uniemożliwia on dostawanie się do wewnątrz opakowania powietrza, ale jednocześnie pozwala kawie odgazować po wypaleniu. Super, gdy paczka ma zamknięcie "zip", po otwarciu nie wietrzeje i nie musimy jej przesypywać do słoików czy innych szczelnych pojemników.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Zobacz również

Z kim spotyka się Onur Tuna? Alihan z serialu "Zakazany owoc" i jego urocza Yasemin

Z kim spotyka się Onur Tuna? Alihan z serialu "Zakazany owoc" i jego urocza Yasemin

CM UMK w Bydgoszczy ma 43 nowych doktorów. Zobacz zdjęcia z uroczystej promocji!

CM UMK w Bydgoszczy ma 43 nowych doktorów. Zobacz zdjęcia z uroczystej promocji!