https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Mięso z Violi już nie każdego zadowoli

Sławomir Bobbe
- Cały taki udziec świński, upieczony. Grzyb się zrobił taki biały wszędzie. I oni to wzięli, umyli, podgrzali, wiesz, podpiekli, i stoi z powrotem - mówi pracownik firmy z Lniana nieopodal Świecia.

- Cały taki udziec świński, upieczony. Grzyb się zrobił taki biały wszędzie. I oni to wzięli, umyli, podgrzali, wiesz, podpiekli, i stoi z powrotem - mówi pracownik firmy z Lniana nieopodal Świecia.

Przed laty firma reklamowała się hasłem: „Wędlina z Violi każdego zadowoli”. Dziś klienci dużym łukiem omijają jej sklepy firmowe po tym, jak dziennikarze stacji TVN w wyniku prowokacji dziennikarskiej ujawnili w Zakładach Mięsnych Viola z Lniania proceder „uzdatniania” starego mięsa i wędlin. W zakładzie, w którym pracuje ponad 100 osób i którego produkty znaleźć można w zakładach mięsnych w całym regionie, wstrzymano produkcję.

Na nagraniu widać rozmowę z pracownikiem zakładów, który ujawnia, co działo się za zamkniętymi drzwiami. Okazuje się, że w firmie mieszano stare, przeterminowane i wycofane ze sprzedaży produkty z nowymi.

- Gdzieś do 20 procent starego. W zależności, w jakim jest stanie. Jak towar jest mocno zmęczony, to mniej - mówi informator TVN. Jak z datą ważności? - dopytują dziennikarze. - To wymyślą ci datę ważności, możesz sobie nabić, jak chcesz. Cały taki udziec świński, taki upieczony. Grzyb się zrobił taki biały wszędzie. I oni to wzięli, umyli, podgrzali, wiesz, podpiekli, i stoi z powrotem. A ty to wp...lasz - ujawnia pracownik.

<!** reklama>

Wczoraj w zakładach przebywali już kontrolerzy głównego lekarza weterynarii. - Lekarz wstrzymał produkcję we Violi. Na miejscu, także przez weekend, pracować będą kontrolerzy wojewódzkiego lekarza weterynarii. Wezwaliśmy właścicieli do ułatwienia kontroli. Chodzi nam o wyjaśnienie wszystkich kwestii bardzo szybko. Z jednej strony chodzi o bezpieczeństwo produkcji, ale z drugiej o los pracujących tam osób - zaznacza Bogumiła Mikołajczak, kujawsko-pomorski wojewódzki lekarz weterynarii.

Na miejscu kontrolerzy zabezpieczyli już przeterminowane produkty, a także dowody rzeczowe zebrane przez dziennikarzy. Szefostwo firmy zaprzecza jednak doniesieniom telewizji.

- Informuję, że Zakłady Mięsne VIOLA Meyer sp. z o.o. nie dodawały oraz nie dodają do swoich produktów wędlin i mięsa wycofywanych z obrotu - oświadczył prezes zarządu firmy Krzysztof Męciński.

Mimo to wczoraj po południu firma - na własny koszt - zaczęła wycofywać swoje produkty ze wszystkich sklepów.

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Administrator
To jest wątek dotyczący artykułu Mięso z Violi już nie każdego zadowoli
k
krajan
Nie tylko tam jest totalny burdel.Firma Sokołów-kiełbasa wędzona "Babuni"
dobrze przyrządzona i uwędzona,tylko dlaczego w niej jest tyle chrzęści i wody?
Dlaczego nie nauczono obsługi że pracę mają dzięki nam klientom?Jak chcę
kupić kawałek szynki który mi się podoba,to obsługująca mówi mi że najpierw
sprzeda kawałek który jej został (często z poprzedniego dnia) a dopiero
potem zacznie nowy.Takie praktyki są stosowane w wielu sklepach i to my
klieńci rezygnując z zakupu musimy nauczyć ich pokory.
B
Bows
a Wy myślicie, że u innych jest inaczej??? tylko dowoej roboty, albo mały prywatny masaż...
j
jola
Zakupiłam jakiś czas temu pierś z kurczaka w sklepie wyżej opisanym.... nigdy w życiu nie kupiłam tak starego mięsa (pani zapewniała, że jest świeże) pomimo dłuuugiego moczenia niestety musiałam wyrzucić.... nie polecam
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski