
Mazurek z mascarpone i liofilizowanymi owocami
Liofilizowane owoce nadają pięknego koloru i intensywnego smaku, a przy tym nie spowodują rozmiękania ciasta i rozpływania się kremu. Wystarczy ok.15 g owoców dodać do opakowania serka mascarpone, opcjonalnie dosypać cukru pudru i pyszny krem gotowy! Polecamy szczególnie liofilizowane maliny, jagody, czy truskawki, które mają intensywną barwę.

Mazurek z bezą
Jak przygotować mazurka z bezą? Ubite białka z cukrem należy wyłożyć na lekko podpieczony spód i piec na niskiej temperaturze (140 stopni), do momentu, jak na wierzchu bezy utworzy się delikatna, chrupiąca skorupka.

Mazurek z maliną i białą czekoladą
Kwaśna malina i słodka biała czekolada to idealnie zbilansowane połączenie. Spód mazurka należy posmarować malinowym dżemem lub przygotować pulpę ze świeżych owoców, a potem wierzch polać białą czekoladą. Wskazówka: do czekolady warto dodać odrobiny różowego lub czerwonego barwnika, by ciasto było jeszcze ładniejsze.

Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy ma odświeżający, oryginalny smak, idealny dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi ciastami. Najlepiej do jego przygotowania wykorzystać krem lemon curd na bazie masła i jajek. Jest niezwykle kremowy, gęsty, idealny do smarowania.