https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Lato zamknięte w słoiku i piekarniku

Renata Napierkowska
Na pewno w Łojewie tradycja pieczenia ciast i robienia domowych przetworów nie zagnie. O to, by młode pokolenie poznało tajniki kulinarne, zadbały gospodynie.

Na pewno w Łojewie tradycja pieczenia ciast i robienia domowych przetworów nie zagnie. O to, by młode pokolenie poznało tajniki kulinarne, zadbały gospodynie.

<!** Image 2 align=right alt="Image 29526" >Ciasta z owocami, drożdżówki oraz receptury na wszelkie inne przepyszne słodkie wypieki, a także sposoby przygotowywania przetworów nie stanowią dziś już tajemnicy dla dzieci z Łojewa. Tamtejsze gospodynie, które słyną w regionie ze wspaniałych swojskich wypieków, postanowiły podzielić się swoją wiedzą, doświadczeniem i umiejętnościami z młodymi.

- Dzieci i młodzież pożytecznie spędzają wakacje wspólnie z seniorami, tworząc kolorową spiżarnię. Uczą się robić przetwory z owoców, estetycznie ozdabiać słoiczki i uczestniczą w warsztatach cukierniczych - mówi Mariola Gapińska z Towarzystwa Rozwoju Łojewa, które jest organizatorem projektu.

<!** reklama left>Na zakończenie praktycznych i bardzo słodkich warsztatów uczestnicy przygotują minigazetkę pod wymownym tytułem „Lato w słoiku i piekarniku”. Oryginalne wakacje zapewniło łojewskim dzieciom Stowarzyszenie Szkoła Liderów, związane z Polsko-Amerykańską Fundacją Wolności.(Ren)

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski