Wkrótce stan czystości w wymienionych wyżej punktach sprawdzać będzie Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy.
PSSE zajmie się obiektami funkcjonującymi przy głównych szlakach komunikacyjnych. Restauracje, punkty małej gastronomii, czyli obiekty „żywienia zbiorowego otwartego” i najczęściej funkcjonujące przy nich toalety spełniać muszą konkretne wymogi sanitarne.
- Jeśli chodzi o WC, ważna jest wentylacja, a co za tym idzie skuteczność stosowanych środków dezynfekujących - mówi Ewa Chrzanowska ze stacji sanitarno-epidemiologicznej w Bydgoszczy. - Sprawdzimy również, czy nie brakuje podstawowego wyposażenia, czyli kranów, umywalek, ręczników, mydła, pojemników na śmieci itp.
Punkty małej gastronomii, restauracje mogą się natomiast spodziewać kontroli zezwoleń na prowadzenie działalności wydanych przez PSSE, oczywiście kontroli stanu czystości, warunków przechowywania artykułów o krótkim terminie przydatności i tych łatwo psujących się.
Szczegóły przebiegu akcji i jej termin trzymane są w tajemnicy. Chodzi o stwierdzenie stanu faktycznego, a nie wizytacje naprędce sprzątniętych pomieszczeń.
Akcja „strażników czystości” to kolejne przedsięwzięcie, mające ustrzec użytkowników barów, restauracji i toalet działających przy szlakach komunikacyjnych przed nieprzyjemną niespodzianką.