Restaurant&Bar Design Awards to międzynarodowy konkurs projektowy, w którym wybierane są najpiękniejsze lokale gastronomiczne. W tym roku odbywa się jego 16. edycja. Przyznawane są w nim nagrody w kategoriach globalnych i regionalnych. Jurorzy wybierają m.in. najlepsze kawiarnie, restauracje w hotelach, lokale, które nie są częścią sieci, kluby nocne, punkty gastronomiczne w obiektach zabytkowych, ale doceniają również takie elementy jak kolor, oświetlenie czy identyfikacja wizualna. Nagradzani są projektanci jak i operatorzy lokalu.
Klubopiekarnia Woda znalazła się na krótkiej liście nominowanych z Europy w kategorii kawiarnia. O nagrodę powalczy z lokalem z Londynu (Castiglione), Stambułu (Backhaus), a także Krakowa (Yem Cookie). Ponadto z Polski wyróżniono jeszcze przestrzeń eventowo-konferencyjną Look Up, która mieści się w biurowcu Skyliner w Warszawie.
Za projekt wnętrza Wody odpowiada biuro architektoniczne Znamy się z Wrocławia. Twórcy dużą uwagę przywiązali do otoczenia, w którym znajduje się klubopiekarnia. – Posadzka, bar i wyposażenie w kolorze kobaltowym sprawiają, że woda dosłownie wlewa się do środka. Lokal dzieli na pół opływowy, kobaltowy bar, kierunkuje sposób poruszania się klientów. Każdy wpływa swobodnie do środka, a potem wypływa razem z nurtem. Układ i nurt nie pozwala na nagły skręt do części technologicznej, kierunek poruszania się jest naturalny tak jak naturalnie porusza się woda – informują.
– Koncepcja, która towarzyszyła nam w trakcie kreowania tego wyjątkowego miejsca, była klarowna – pragnęliśmy ukazać dwa oblicza wody. Dlatego już od wczesnych godzin porannych serwujemy śniadanie w duecie świeżo palonej kawy oraz wypieków prosto z pieca. Możesz spędzić ten czas z bliskimi, zanurzając się w przyjemnej i przytulnej atmosferze. Lecz kiedy słońce zachodzi, nie oznacza to końca naszej opowieści. Wtedy otwieramy drzwi dla Ciebie i Twoich przyjaciół, oferując bogaty wybór wysokogatunkowych napojów, przekąsek oraz doskonałą muzykę – czytamy na stronie klubopiekarni Woda.
Właścicielem lokalu jest Paweł Tatara, który prowadzi również restaurację Monka w Toruniu, a od niedawna również w Młynach Rothera w Bydgoszcz. Lokal został otwarty w sobotę (3 sierpnia). O tym, czy klubopiekarnia Woda wygra wyścig z innymi europejskimi kawiarniami dowiemy się za dwa miesiące. Uroczystość wręczenia nagród odbędzie się 31 października w Barcelonie.
