Zobacz wideo: Podatek cukrowy dobija polskich producentów
Kiedy przypada tłusty czwartek?
Tłusty czwartek jest świętem ruchomym, a w kalendarzu chrześcijańskim wypada zawsze w ostatni czwartek przed wielkim postem, czyli dokładnie 52 dni przed Wielkanocą. Kolejny czwartek przypada tuż po Środzie Popielcowej, która rozpoczyna okres Wielkiego Postu. Tłusty czwartek może wypaść pomiędzy 29 stycznia a 4 marca.
W 2021 roku Wielkanoc przypada 4 kwietnia, co oznacza że tłusty czwartek będziemy obchodzili już 11 lutego.
Tłusty czwartek w niektórych regionach Polski nazywany jest również jako zapusty czy mięsopust. W Polsce, zgodnie z tradycją, tłusty czwartek jest dniem, w którym możemy, a nawet powinniśmy się objadać słodkościami.
Jakie przysmaki przygotować na tłusty czwartek?
Najpopularniejsze potrawy na tłusty czwartek to pączki i faworki, które w zależności od regionu nazywane są również chrustem lub chruścikami. Symbolem tłustego czwartku są paczki, które tego dnia cieszą się ogromnym powodzeniem. Zgodnie z naszymi upodobaniami, pączki możemy jeść z różnym nadzieniem:
- marmoladą różaną
- budyniem
- dżemem truskawkowym
- powidłami śliwkowymi
- adwokatem
- karmelem
- bitą śmietaną
- czekoladą
Oprócz pączków i faworków, w tłusty czwartek na polskich stołach królują również inne słodkości. Do tych najbardziej popularnych należą racuchy, bułeczki cynamonowe oraz gniazdka. Dla urozmaicenia można się również skusić na eklerki, oponki serowe czy jabłka w cieście naleśnikowym.
Historia tłustego czwartku
Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Dopiero w XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądem nie przypominały pączków, które znamy. W środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Tradycja mówiła, że ten, kto trafił na pączka z migdałem lub orzeszkiem, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.
