
Daj drugie życie przedmiotom! Warsztaty kreatywne i jarmark. W sobotę w godz. 11.00-18.00 w Auchan Bydgoszcz będzie trwał ekologiczny jarmark lokalnych rękodzielników. Na stoiskach znajdą się produkty wykonane z drewna, ekokosmetyki, świece, naturalne mydła, ekotorby oraz biżuteria. Z kolei o godz. 12.00 i 14.30 będzie można wziąć udział w ekologicznych warsztatach kreatywnych, których uczestnicy będą tworzyć dekoracje z uszkodzonych i nieużywanych przedmiotów.

"Operowy zawrót głowy". Opera Nova zaprasza w sobotę i niedzielę o godz. 11.00 i 16.00 na spektakl "Operowy zawrót głowy”. Jest to przedstawienie familijne do muzyki Macieja Małeckiego, wprowadzający dzieci w wieku od 6 do 12 lat w świat opery, to zabawy z językowymi łamańcami, pojedynki na słowa i wspólne śpiewanie. Ideą spektaklu jest zaznajomienie dzieci z formą klasycznej opery, ukazanie im piękna i bogactwa naszego rodzimego języka oraz zachęta do poprawnego posługiwania się polszczyzną.

Warsztaty modowe - Od princeski do New Look. Galeria Sztuki Nowoczesnej (Czerwony Spichrz) przy ul. Mennica 8 zaprasza w sobotę w godz. 12.00-14.00 na warsztaty poświęcone modzie. Zajęcia przeznaczone są dla dzieci i młodzieży wieku 8-15 lat wraz z rodzicami. Na uczestników czekają kreatywne działania plastyczne oraz praca na manekinach z nietypowymi materiałami. Będzie wspólne tworzenie kolekcji inspirowanej wybranymi eksponatami. Udział w zajęciach jest płatny.

Zbiór dla kuchmistrza. Tajemnice najstarszych polskich i bydgoskich przepisów kulinarnych. Spichrze nad Brdą, sobota, godzina 13.00. Wykład prof. Jarosława Dumanowskiego z UMK w Toruniu. Czy znasz najstarszą polską książkę kucharską? Czy wiesz, jakie związki z Bydgoszczą mają przepisy kuchmistrzowej z 1633 roku? Razem z prof. Jarosławem Dumanowskim będzie można odbyć w podróż do świata dawnych smaków i aromatów. Przyjrzeć się postaci kuchmistrza Piotra Żerońskiego i jego małżonki. Poszukać walentynkowych wątków miłosnych w staropolskich recepturach kulinarnych. W trakcie spotkania będzie możliwość zakupu książki „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca”, poświęconej tej tematyce.