
Kogel-mogel
Jeśli myśleliście, że zapomnimy o tym klasycznym deserze, to byliście w błędzie. A czy jest coś prostszego i smaczniejszego? Wystarczy utrzeć żółtka jajek z cukrem.. Jeśli mamy ochotę na odmianę, możemy dodać kakao, ubite na pianę białka, rum, miód lub kakao. Można dodać rodzynki, ale co za potwór mógłby to zrobić?

Hiszpańska tortilla
Aby zrobić prawdziwą, hiszpańską tortillę potrzebujemy wyłącznie ziemniaki i jajka, które smażymy na patelni z wysokimi brzegami. Nie zaszkodzi dodać cebuli lub pokrojonej kiełbaski chorizo. Tortillę można jeść na ciepło, jako danie główne, lub na zimno – jako przystawkę. Włoską wersją tego przysmaku jest frittata, natomiast słoweńską i chorwacką – fritaja (oczywiście z pewnymi wariacjami).

Zarangollo
Zarangollo to popularna, hiszpańska wersja jajecznicy, powszechnie serwowana w barach tapas. Jajka smaży się na oliwie z oliwek, z dodatkiem cebuli i cukinii. Najczęściej podaje się ją w charakterze przystawki z rybną przekąską i kieliszkiem win

Sałatka jajeczna
Jajka na twardo, majonez, trochę posiekanej szynki i ogórków – reszta według uznania.