
Jajka po florencku
Metoda przygotowania jajek po florencku jest bardzo podobna do benedyktyńskich. Wszystko co potrzebujesz, to jajka gotowane w koszulkach, pieczywo, dobry sos holenderski…i szpinak zamiast boczku.

Huevos Rancheros
Jajka po ranczersku to gratka dla miłośników kuchni meksykańskiej. Co potrzeba? Chrupiącą tortillę, a na niej: sadzone jajka, boczek, pastę z fasoli i awokado. To wszystko podlewamy pomidorową salsą.

Zabaglione
Zabaglione nie wymaga wiele wysiłku – potrzebne są żółtka jaj, cukier i słodkie wino, które jednocześnie należy ostrożnie ubijać i podgrzewać. Najsmaczniejsze jest podane z ciasteczkami lub owocami. Na ciepło czy na zimno? To już tylko zależy od ciebie.

Jajka w herbacie
Słone, aromatyczne i efektowne. Jajka na twardo ostukuje się delikatnie, aby uzyskać popękaną skorupkę, która jednak nie może odpaść od jajka. Następnie jajka gotuje się 3 godziny w roztworze wody, herbaty, cukru, cynamonu, sosu sojowego i anyżu. Jajka będą nieco gumowate, ale pyszne.