
Szakszuka
Szakszuka jest bardzo popularną potrawą w krajach arabskich. Tradycyjnie przyrządza się ją na żeliwnej patelni. Składa się z gęstego sosu (pomidorowo-cebulowego), dobrze przyprawionego, w którym gotuje się jajka. Przyrządzając szakszukę, nie powinno się żałować przypraw – zwłaszcza papryki, kuminu i pieprzu.

Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne to hit polskiego internetu – tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze – smaczne. Przepis jest banalnie prosty, podobny do klasycznych mielonych. Mięso zastępujemy drobno posiekanym jajkiem na twardo.

Omurice
Omurice to kolejny japoński przysmak - omlet nadziewany ryżem, najchętniej podawany z keczupem.

Jajka po benedyktyńsku
Jajka po benedyktyńsku to znakomity pomysł na późne śniadanie. Należy przygotować sos holenderski, a następnie ugotować jajka w koszulkach. Wybrane pieczywo (muffiny, bułeczki lub tosty) podgrzewamy w tosterze, a na patelni podsmażamy szynkę lub boczek. Całość układamy w pyszną piramidkę, którą polewamy sosem.