
Jajka w koszulkach
Jajko w koszulce to podstawa wielu innych jajecznych przysmaków. Powinno mieć ścięte białko i wciąż płynne żółtko. Aby uzyskać idealne jajko w koszulce, rozbij jajko do miseczki, a następnie zagotuj litr wody z dodatkiem kwasu (2 łyżki octu lub soku cytrynowego). Zacznij mieszać wodę, aż utworzy się wir, a natępnie nie przestając mieszać, wlej jajko, które powinno się gotować ok. 3 minuty. Zamiast wody możesz użyć wina - jajko zyska wyjątkowy smak.

Stuletnie jajka
Wbrew swojej nazwie, przygotowanie stuletniego jajka trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy. Przygotowuje się je poprzez włożenie jajka do blaszanego naczynia wypełnionego roztworem, w którego składzie jest niegaszone wapno, sól, herbata, łuski ryżowe, glina i woda. Szczelnie zamknięte jajko dojrzewa przez około sto dni. Koneserzy tego przysmaku przechowują je czasem po kilka lub kilkanaście lat!

Jajka zapiekane w kokilkach
Kokilka do kąpieli wodnej, do kokilki jajko, a wszystko – do piekarnika. Do tego – dowolne dodatki i przyprawy. Niebo w gębie!

Tamagoyaki
Tamaoyaki to japoński omlet, który przygotowuje się z jajek, odrobiny cukru i sosu sojowego. Czasem dodaje się do niego sake, sos mirin, bulion dashi, suszone płatki bonito lub puree z krewetek. Podczas smażenia omlet na zmianę zawija się i dolewa odrobinę roztrzepanego jajka, aż do powstania grubej rolki, którą później tnie się na mniejsze kawałki.