
Çılbır
Ten przysmak zjemy w Turcji i niektórych regionach Bałkanów. Jajka w koszulkach mieszamy z jogurtem. Przyprawiamy czosnkiem lub papryką.

Quiche
Quiche to francuski przysmak. Jest to wypiek, składający się z kruchego ciasta i nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. Jakie nadzienie będzie najlepsze? Mogą to być warzywa, mięso lub ser. Ważne, aby nie zapomnieć o przyprawieniu potrawy aromatycznymi warzywami.

Jajka na chmurce
Rozgrzej piekarnik do 230°C. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białka ubijaj, aż powstanie piana, lekko przypraw, ułóż na blaszce i piecz przez 10 minut. Następnie dodaj żółtka i piecz kolejne 3 minuty. Voila! Właśnie przygotowałeś na śniadanie własne jajka na chmurce.

Omlet po francusku
Przy smażeniu prawdziwego francuskiego omletu obowiązują dwie zasady – musi być smażony na maśle i powinien mieć wilgotny, przypominający jajecznicę środek. Możesz dodać odrobinę tartego sera lub szczypiorku, ale twoje śniadaniowe dzieło powinno być lekkie jak piórko.