
Jajka po szkocku
Jajka po szkocku, czyli jaskółcze jaja, to znakomita propozycja na piknik, bowiem świetnie smakują na zimno. Jajko na twardo zawija się w mielone, przyprawione ziołami mielone mięso i panieruje na głębokim tłuszczu. Nie jest to lekkostrawna przekąska, ale za to jaka pyszna!

Avgolemono
A gdyby tak przyrządzić sos lub zupę z jajek, bulionu i cytryny? Uzyskamy wtedy Avgolemono, popularne w kuchni greckiej, włoskiej, tureckiej, arabskiej, żydowskiej oraz bałkańskiej. Można dodać warzywa, można jagnięcinę, drób lub ryby. Jak większość potraw jajecznych, jest to przysmak pełen możliwości.

Amerykańskie jajka na toście
Masz kawałek biszkoptu lub tost? Świetnie, wystarczy teraz tylko wymieszać sos beszamelowy z posiekanymi jajkami na twardo, przyprawić je według uznania i polać tą mieszanką podpieczone pieczywo. Do mieszkanki Amerykanie tradycyjnie dodają różne resztki z poprzednich posiłków – posiekaną szynkę, warzywa, kurczaka lub owoce morza.

Nadziewane jajka
Gotowane jajka kroi się na pół i wyciąga żółtka. Rozdrobnione żółtka miesza się z sosem (np. majonezem, musztardą, sosem tatarskim), przyprawia i wypełnia białka – najlepiej za pomocą rękawa. Do nadzienia możemy dodać praktycznie wszystko – od pokrojonych na drobne kawałki kiszonych ogórków lub oliwek, przez kawior, do papryczek jalapeno i szynki.