Gęsinowe warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą – zobacz relację! [Wideo]

RED.
Udostępnij:
Nasi czytelnicy mieli okazję wziąć udział w niezwykłych warsztatach kulinarnych, poprowadzonych przez szefa kuchni Karola Okrasę. Zobacz, jak wyglądały!

W piątek 5 listopada w Akademii Kulinarnej w Toruniu odbyły się gęsinowe warsztaty kulinarne – wzięli w nich udział nasi czytelnicy, laureaci konkursu, który odbył się w ramach akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na świętego Marcina”. Wystarczyło pokazać nam swoje zdjęcie z kreatywnego gotowania i napisać kilka słów, żeby zgarnąć podwójne zaproszenia na warsztaty kulinarne prowadzone przez Karola Okrasę.

Tego szefa kuchni znają chyba wszyscy – od lat prowadzi popularne telewizyjne programy kulinarne: „Kuchnia z Okrasą”, „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, a także „Okrasa łamie przepisy”, w którym sięga do starych, wypróbowanych przepisów, by odkryć ich smak na nowo.

GĘSINA TRADYCYJNIE...

Nie inaczej było na naszych warsztatach kulinarnych. Za motyw przewodni miały – odpowiednio do pory roku – gęsinę. To mięso tradycyjnie wiązane z listopadowymi obchodami Dnia Świętego Marcina i Narodowego Święta Niepodległości. Uwielbiała ją polska szlachta, zachwalał Adam Mickiewicz. Za jego czasów gęsinę jadano na różne sposoby.

Dużą popularnością cieszyły się na przykład gęsie wątróbki z dodatkiem boczku, gęś gotowana z juszycą, pasztety, foie gras, gęś z cynamonem i jabłkami podsmażanymi w cukrze, faszerowane gęsie szyjki, pieczyste, gęś nadziewaną truflami i kasztanami.

...I WSPÓŁCZEŚNIE

Na gęsinowe warsztaty kulinarne Karol Okrasa przygotował dwa przepisy – łączące tradycję z nowoczesnym spojrzeniem na kuchnię, gotowanie i wspólne celebrowanie Dnia Świętego Marcina. Tak powstała zapiekanka z gęsiej szyjki z ziemniakami oraz pierogi z gęsią z sosem buraczanym.

– Zapiekankę doprawiliśmy w arcystaropolskim stylu – powiedział Karol Okrasa. – Daliśmy do niej przyprawy korzenne, kardamon, cynamon, miód. To prosty, ale zaskakujący przepis, który pokazuje, jak inspirować się kulinarnymi tradycjami, a przy tym dobrze bawić w kuchni.

Zabawy z kulinarnymi tradycjami przypadły do gustu uczestnikom warsztatów:
– Przepis na pierogi jest fenomenalny, połączenie smaków cudowne – zachwalała pani Katarzyna Malinowska.
– Na pewno wykorzystam go w domu – dodała pani Mirosława Wilk. – Gęsina robi się coraz bardziej popularna, wszystkim smakuje, sprawdza się na wszystkie największe imprezy.

My szczególnie polecamy wam Kujawsko-Pomorską gęsinę na świętego Marcina!

ORGANIZATOR KONKURSU: POLSKA PRESS SP. Z O. O.

DO OBEJRZENIA RELACJI Z WARSZTATÓW ZAPRASZA MARSZAŁEK WOJEWÓDZTWA PIOTR CAŁBECKI.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Electrolux

Electrolux Assistent EKM5540 Szary

1 890,99 zł1 243,00 zł-34%
miejsce #2

Bosch

Bosch MUM5 MUM54A00

1 041,11 zł682,99 zł-34%
miejsce #3

Kenwood

Kenwood KVL8320S

3 236,48 zł2 462,77 zł-24%
miejsce #4

Bosch

Bosch MUM4427 Biały

389,00 zł320,99 zł-17%
miejsce #5

Bosch

Bosch MUM5 MUM58364

1 199,00 zł1 099,00 zł-8%
miejsce #6

Kenwood

Kenwood Chef XL Titanium KVL8400S

2 888,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Gęsinowe warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą – zobacz relację! [Wideo] - Gazeta Pomorska

Więcej informacji na stronie głównej Express Bydgoski