Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Fasolka po bretońsku - przepis Magdy Gessler. Prosty i domowy przepis na pyszną fasolkę po bretońsku

Jakub Kisiel
Jakub Kisiel
Fasolka po bretońsku to danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.
Fasolka po bretońsku to danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Fasolka po bretońsku jest jedną z najbardziej popularnych potraw w polskiej kuchni. Przygotowanie tego dania nie jest czasochłonne, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Zobaczcie, jak w prosty sposób zrobić pyszną fasolkę po bretońsku wg przepisu Magdy Gessler.

Przepis na fasolkę po bretońsku

Długie jesienne popołudnia to doskonały czas na to, by zaszaleć w kuchni i przygotować danie, które pozytywnie zaskoczy wszystkich domowników. Sprawdzonym sposobem na rozgrzanie w chłodne dni jest przygotowanie fasolki po bretońsku.

Fasolka po bretońsku jest tradycyjnym polskim daniem, które doskonale sprawdzi się podane zarówno na obiad, jak i na kolację. Potrawa powinna być podawana na gorąco, dzięki czemu szybko powinna nas rozgrzać. Fasolka po bretońsku jest prosta w przygotowaniu. Większość składników potrzebnych do przyrządzenia tego dania, powinniśmy mieć "pod ręką".

Domowy przepis Magdy Gessler na fasolkę po bretońsku. Sprawdź, jak w łatwy sposób przygotować to danie.
Domowy przepis Magdy Gessler na fasolkę po bretońsku. Sprawdź, jak w łatwy sposób przygotować to danie. archiwum/zdjęcie ilustracyjne

Fasolka po bretońsku wg przepisu Magdy Gessler (składniki na 6 porcji)

  • fasolka "Piękny Jaś" - 40 dag
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 15-20 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • majeranek
  • cząber
  • pieprz
  • sól
  • ostra papryka

Jak przygotować fasolkę po bretońsku? Przepis krok po kroku

Tak jak już pisaliśmy wyżej, przygotowanie fasolki po bretońsku jest bardzo proste. W zależności od ilości porcji, przyrządzenie tego dania powinno nam zająć od 80 do 100 minut. Należy zaznaczyć, że przez większość tego czasu trwa gotowanie fasoli. Zabieramy się do działania!

  1. Najpierw powinniśmy wypłukać fasolę, wrzucić ją do miski, zalać zimną wodą i pozostawić na noc.
  2. Następnego dnia musimy odsączyć wodę, raz jeszcze opłukać fasolę i przesypać do garnka. Fasolę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, dodając pół łyżki soli.
  3. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w paseczki boczek (nie potrzeba oleju). Do wytopionego boczku dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i cebulę pokrojoną w piórka.
  4. Podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą wrzucamy do gotującej się fasoli, gdy ta będzie już lekko miękka.
  5. Do garnka dodajemy puszkę pomidorów oraz pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki cząbru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Na patelnię, na której smażyliśmy boczek, wlewamy drugą puszkę krojonych pomidorów i smażymy, aż sos zrobi się gęsty.
  7. Podsmażone pomidory dodajemy do gotującej się fasoli, gdy ta będzie już wyraźnie miękka. Mieszamy wszystko dokładnie.
  8. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
  9. Fasolka po bretońsku jest już prawie gotowa. Zagotuj ją i mieszaj, żeby się nie przypaliła.
  10. Danie podawaj ciepłe, najlepiej z pieczywem.
Fasolkę po bretońsku najlepiej podawać z pieczywem.
Fasolkę po bretońsku najlepiej podawać z pieczywem. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Gotowe! Fasolka po bretońsku poleca się do jedzenia. Tak przygotowane danie na pewno zasmakuje waszym domownikom. Smacznego!

Fasolka po bretońsku - Pascal Brodnicki i Paweł Dobrzański

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo