Przepis na fasolkę po bretońsku
Długie jesienne popołudnia to doskonały czas na to, by zaszaleć w kuchni i przygotować danie, które pozytywnie zaskoczy wszystkich domowników. Sprawdzonym sposobem na rozgrzanie w chłodne dni jest przygotowanie fasolki po bretońsku.
Fasolka po bretońsku jest tradycyjnym polskim daniem, które doskonale sprawdzi się podane zarówno na obiad, jak i na kolację. Potrawa powinna być podawana na gorąco, dzięki czemu szybko powinna nas rozgrzać. Fasolka po bretońsku jest prosta w przygotowaniu. Większość składników potrzebnych do przyrządzenia tego dania, powinniśmy mieć "pod ręką".

Fasolka po bretońsku wg przepisu Magdy Gessler (składniki na 6 porcji)
- fasolka "Piękny Jaś" - 40 dag
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 15-20 dag wędzonego boczku
- 30 dag kiełbasy
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- majeranek
- cząber
- pieprz
- sól
- ostra papryka
Jak przygotować fasolkę po bretońsku? Przepis krok po kroku
Tak jak już pisaliśmy wyżej, przygotowanie fasolki po bretońsku jest bardzo proste. W zależności od ilości porcji, przyrządzenie tego dania powinno nam zająć od 80 do 100 minut. Należy zaznaczyć, że przez większość tego czasu trwa gotowanie fasoli. Zabieramy się do działania!
- Najpierw powinniśmy wypłukać fasolę, wrzucić ją do miski, zalać zimną wodą i pozostawić na noc.
- Następnego dnia musimy odsączyć wodę, raz jeszcze opłukać fasolę i przesypać do garnka. Fasolę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, dodając pół łyżki soli.
- Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w paseczki boczek (nie potrzeba oleju). Do wytopionego boczku dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i cebulę pokrojoną w piórka.
- Podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą wrzucamy do gotującej się fasoli, gdy ta będzie już lekko miękka.
- Do garnka dodajemy puszkę pomidorów oraz pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki cząbru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na patelnię, na której smażyliśmy boczek, wlewamy drugą puszkę krojonych pomidorów i smażymy, aż sos zrobi się gęsty.
- Podsmażone pomidory dodajemy do gotującej się fasoli, gdy ta będzie już wyraźnie miękka. Mieszamy wszystko dokładnie.
- Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
- Fasolka po bretońsku jest już prawie gotowa. Zagotuj ją i mieszaj, żeby się nie przypaliła.
- Danie podawaj ciepłe, najlepiej z pieczywem.

Gotowe! Fasolka po bretońsku poleca się do jedzenia. Tak przygotowane danie na pewno zasmakuje waszym domownikom. Smacznego!
Fasolka po bretońsku - Pascal Brodnicki i Paweł Dobrzański
