W piwnicy, na schodach, w kuchni, na kredensie, niemal na każdej półce, w miejscach bardziej i mniej widocznych - wszędzie stoją butelki, buteleczki, baniaki, słoje, karafki.
<!** Image 2 align=right alt="Image 31673" >Przy zjeździe do garażu - jakżeby inaczej - tarasuje przejście paleta z dwoma tysiącami nowych, fabrycznych butelek. Sąsiedzi i znajomi, znając upodobania gospodarza, też podrzucają mu do ogródka co ciekawsze flaszki (już opróżnione, oczywiście!).
- W samej piwnicy mam 170 smaków - nie bez satysfakcji Hieronim Błażejak przedstawia swoje bogactwo. Od dwunastu lat na dobre zaczął eksperymentować z robieniem domowych nalewek. Teraz uchodzi za krajowego wirtuoza smaków.
Złoto dla porzeczkowej
Jego nalewka z czarnej porzeczki to mistrzyni Polski. Na festiwalu Akademii Smaku w Kazimierzu uznana została za najlepszą nie tylko przez fachowe jury, ale także przez dziennikarzy i artystów. Wiedzę o nalewkach pan Hieronim czerpie z „Chemii praktycznej” - poradnika dla amatorów wydanego w 1974 roku. Ale ten podręcznik to tylko punkt wyjścia do własnych eksperymentów i udoskonaleń. Data wydania poradnika jest o tyle istotna, że przy oficjalnej rejestracji kulinarnych smakołyków jako „produktów regionalnych” należy udokumentować ich przynajmniej 25-letnią historię.
<!** reklama left>Na prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa liście regionalnych specjałów Hieronim Błażejak umieścił sześć swoich nalewek: orzechową, z kwiatu głogu, z czarnej porzeczki, dereniową i dzięgielówkę.
Nalewki są naszą narodową specjalnością. Mają one oczywiście znacznie dłuższą historię niż wynikałoby to z wydanego przed trzydziestu laty poradnika. W Polsce od wieków zalewano alkoholem najróżniejsze zioła, owoce, kwiaty, korzenie, sporządzając aromatyczne trunki, skuteczne na przeziębienie, grypę, kłopoty z trawieniem. Łagodziły najróżniejsze dolegliwości, likwidowały niestrawność, działały moczopędnie i - co równie istotne - poprawiały nastrój.
Czereśnie spod Kłodzka
<!** Image 3 align=right alt="Image 31674" sub="Hieronim Błażejak zdobywa nagrody za kompozycje smaków nalewek">Hieronim Błażejak przyznaje, że zawsze lubił pitrasić, zaskakiwać gości oryginalnymi daniami, eksperymentować w kuchni. Ma to po przodkach. Jego pradziadowie wywodzą się z Holandii, sporo podróżowali po świecie, niektórzy osiedli we Francji. Babcia pana Błażejaka ze strony ojca robiła wina i inne domowe wspaniałości, m.in. dzisiaj prawie zapomniany żur smażony.
Toruński znawca nalewek od dwunastu lat wraz z żoną uprawia drzewa i krzewy. Ma plantację pod Kaliszem. Wykorzystuje każdą okazję do zbioru kwiatów, owoców i ziół. Czereśnie sprowadza za to aż z Kotliny Kłodzkiej, bo, jak przetestował, właśnie one nadają nalewkom odpowiedni aromat.
W Polsce na większą, handlową skalę, ale domowym sposobem staropolskie nalewki wytwarza Karol Majewski z Warszawy. Uzyskanie pozwolenia na sprzedaż wymaga jednak zgody kilku ministerstw i masy pieniędzy. Może to się zmieni. W krajach unijnych niemal w każdej gospodzie można kupić nalewki i wina przyrządzane przez gospodarza. U nas to wciąż zakazane.
Po radę na festiwal
Z Hieronimem Błażejakiem i jego kolegami w ten weekend można osobiście porozmawiać, zasięgając rady na temat nalewek. 26 i 27 sierpnia w Grucznie nad Wisłą, w pobliżu Świecia, odbywa się Festiwal Smaku i Turniej Nalewek.
<!** Image 4 align=left alt="Image 31675" sub="Smak i aromat to nie wszystko - liczy się też odpowiednia oprawa">Festiwal Smaku, Święto Miodu, Turniej Nalewek to prezentacja kulinarnego bogactwa oraz kultury stołu regionów województwa kujawsko-pomorskiego, w tym Doliny Dolnej Wisły, wschodniej części Borów Tucholskich, Pojezierza Brodnickiego i Pojezierza Chełmińskiego, Krajny oraz Kujaw. Przewidziano pokazy produkcji lokalnych specjałów, wyciskanie soków ze świeżych owoców, degustację wyrobów z dziczyzny, serów, ryb, grzybów, pokaz smażenia powideł śliwkowych, sprzedaż dawnych odmian roślin użytkowych, głównie drzew owocowych i zbóż, oraz prezentację rękodzielnictwa i rodzimych ras zwierząt. W programie jest też m.in. wybór najsmaczniejszego miodu, pokazy wytapiania świec z wosku, prezentacja historii i tradycji pszczelarstwa, sprzętu, strojów, konkursy dla dzieci, porady dotyczące ziołolecznictwa.