Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania na każdą pogodę

Katarzyna Karwat
Każdy przepis pani Jadwiga wypróbowała we własnej kuchni
Każdy przepis pani Jadwiga wypróbowała we własnej kuchni Archiwum
Pod koniec marca ma się ukazać książka kulinarna Jadwigi Smolińskiej. To kolekcja autorskich przepisów przebojowej koronowianki, która z gotowania uczyniła swoją życiową pasję.

Chociaż pani Jadzia urodziła się podnakielskim Chrząstowie, to jako dziecko zamieszkała z rodzicami w Koronowie i z tym miastem związała całe swoje życie. Gotować lubiła od najmłodszych lat za sprawą ukochanej mamy, Bronisławy, która wszystkim dzieciom powtarzała, że kuchnia to najważniejsze miejsce w domu, a jedzenie musi być podane czysto, ładnie i smacznie. I chociaż pani Jadzia z wykształcenia jest technikiem ekonomistą, to najbliższa jej sercu jest kulinarna strona życia.
Szybko okazało się, że uwielbieniu dla tej typowo domowej, tradycyjnej kuchni, towarzyszy także talent do eksperymentowania - łączenia produktów, wypróbowywania nowych smaków, tworzenia własnych potraw. Pani Jadzia zaczęła je spisywać i fotografować w 2009 roku. Sprzyjał jej rynek wydawniczy, pełen kolorowych gazet z przepisami czytelników, do których energiczna koronowianka szybko dołączyła. W domu państwa Smolińskich wiele razy odbywały się już sesje fotograficzne do kulinarnych pism. Pani Jadzia była również gościem Ewy Wachowicz w programie telewizyjnym „Ewa gotuje” i do dziś wspomina tę wizytę z autentycznym rozrzewnieniem.
Jej przepisy znalazły się w „Smakach Ziemi Koronowskiej” - pierwszej książce o lokalnej kuchni, wydanej staraniem Miejskiej Biblioteki Publicznej. Będą i w powstającej publikacji z recepturami z powiatu bydgoskiego, przygotowywanej przez starostwo. Ale pani Jadzia stworzyła setki przepisów, a że jest osobą przebojową i konsekwentną, właśnie realizuje swoje największe marzenie: w bydgoskim UNIGRAFIE wyda autorską książkę kucharską. W dziesięciu działach znajdzie się 300 przepisów, m.in., na ciasta, dania mięsne i mączne, desery, zapiekanki, rolady mięsne, zupy. Wszystko z dokładnymi recepturami, czasem przygotowania i zdjęciami.
- To będzie książka zarówno dla tych, którzy gotować potrafią, ale i dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją kuchenną przygodę - mówi Jadwiga Smolińska. - Dania są na każdą kieszeń i okazję, z ogólnodostępnych produktów. Zawsze chciałam, żeby moje przepisy służyły ludziom i dawały im tyle radości, ile mnie daje moja pasja. Mam nadzieję, że książka, która ukaże się przed Wielkanocą, będzie doskonałym prezentem od zająca!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!