https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czyżby schabowy w odwrocie?

Marek Chełminiak
Gdyby kulinarne upodobania zmierzyć rodzajami czynnych lokali gastronomicznych, okazałoby się, że ulubionym daniem mieszkańców największej bydgoskiej dzielnicy jest pizza.

Gdyby kulinarne upodobania zmierzyć rodzajami czynnych lokali gastronomicznych, okazałoby się, że ulubionym daniem mieszkańców największej bydgoskiej dzielnicy jest pizza.

Pizzerie czynne są już praktycznie we wszystkich fordońskich osiedlach. Część z nich należy do bydgoskich lub ogólnopolskich sieci. Na osiedlu Szybowników czynna jest jedna z pizzerii „Da Grasso”. Do bydgoskich sieci należą „Colorado Pizza Express” i „Ranczo Pizza”. Dużą popularnością cieszą się też lokale o rodowodzie typowo fordońskim, jak chociażby „Oliwia”, do której od wielu lat zjeżdżają smakosze z całego Fordonu. Kilkanaście miesięcy temu „Oliwia” wyprowadziła się z lokalu przy ulicy Rzeźniackiego (gdzie powstała „Olwika”). Obecnie funkcjonuje w pawilonie przy ulicy Osiedlowej, razem z „Chińską Chatką”, serwującą tanie, ale pyszne chińskie kubki, czyli makaron z kurczakiem, kiełkami fasoli i grzybami mun oraz kilkoma rodzajami warzyw. <!** reklama>

- W nowym miejscu jesteśmy od niedawna. Wcześniej nasz lokal mieścił się przy ulicy Bartłomieja z Bydgoszczy na Przylesiu. Na szczęście, nasi stali klienci znaleźli nas bez trudu i odwiedzają nas nadal, najczęściej w dni powszednie pomiędzy godziną szesnastą a dwudziestą pierwszą. W niedzielę je u nas zdecydowanie mniej osób - mówi Katarzyna Orysiak z „Chińskiej Chatki”. Dużą popularnością cieszą się także dwa „Smoki”, reklamujące swe produkty hasłem „Naleśniki jak Smok”. Oprócz naleśników na słodko, wytrawnych i wegetariańskich, można w nich zjeść również pizze, sałatki i smocze buły, jako specjalność szefa kuchni. Smocze przysmaki są serwowane przy ul. Rzeźniackiego oraz w „Carrefourze”.

Miłośnicy tradycyjnego jadła mają w Fordonie trochę mniejszy wybór, ale nie powinni narzekać. Na Przylesiu, od lat ogromną renomą cieszy się bar „Tempo”. W porze obiadowej trudno tu znaleźć wolne miejsce. Nic dziwnego, bo serwowane w nim dania, są nie tylko smaczne, ale też bardzo tanie. Na przykład, za niedzielny obiad dla dwóch osób, z zupą, kotletami „Słonecznymi”, smaczną surówką i ziemniakami, zapłacimy zaledwie około dwudziestu pięciu złotych.

Z tradycyjnej kuchni słynie także „Karczma Tatrzańska”, specjalizująca się, jak nazwa wskazuje, w kuchni góralskiej. Można w niej zjeść między innymi schab po góralsku czy oscypek ze schabem. Bardzo obszerną kartą dań pochwalić się też może „Fenix”, mieszczący się w pasażu naprzeciw Galerii Fordon, gdzie od 12.00 do 16.00 można zjeść mniejsze i tańsze dania obiadowe. Wśród polecanych zestawów znaleźć można smaki świata i ryby na wiele sposobów, a specjalnością szefa kuchni jest, między innymi, łosoś po królewsku z pieca.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski