Kilka gatunków kapusty, ogórki świeże, małosolne i kiszone, a także grzyby i orzechy można było kupić wczoraj na targu.
<!** Image 2 align=none alt="Image 157160" sub="Lidia Gunerka przyjeżdża na targowisko z podinowrocławskich Jarontów
i sprzedaje plony z własnego gospodarstwa / Fot. Renata Napierkowska
">Orzechy włoskie można było kupić pod koniec dnia handlowego w cenie 2 złote za kilogram. Za winogrono sprzedawcy żądali od 5,50 do 6,50, gruszki kosztowały od 4 do 5, a śliwki od 2 do 4 złotych. Pojawia się coraz więcej gatunków jabłek w cenie od 2 do 4 złotych. Można jeszcze kupić ogórki do kiszenia po 3 i małosolne po 6 złotych. Nadal jest bardzo dużo grzybów. Obok kurek - 7 złotych za puszkę, prawdziwków po 8 zł za kilka sztuk, pojawiły się rydze po 15 złotych. Można też kupić marynowane grzybki w półlitrowym słoiku po 10 złotych.
- Mamy białą kapustę, czerwoną i włoską oraz kiszoną. Wszystko z własnego gospodarstwa - zapewnia Lidia Gunerka z miejscowości Jaronty.
<!** reklama>Kapusta włoska kosztuje 3 złote, duża główka białej - 4, a czerwona - 2,50. Za kilogram kiszonej trzeba zapłacić 5 złotych. Nie tanieje drób: wiejska kaczka kosztowała od 35 do 40, a za kurczaka sprzedawcy żądali od 18 do 27 złotych.(Ren)