Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto jak 3 bit bez pieczenia. Przepis na prosty deser. Kajmak, bita śmietana i herbatniki smakują nieziemsko

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pyszne ciasto 3 bit bez pieczenia łączy w sobie warstwę kajmaku, budyniu i ubitej śmietanki.
Pyszne ciasto 3 bit bez pieczenia łączy w sobie warstwę kajmaku, budyniu i ubitej śmietanki. Anna Daniluk
Ciasto 3 bit nawiązuje składnikami do popularnego batonika dostępnego w sklepach spożywczych. Herbatniki przekłada się kajmakiem, budyniem i ubitą śmietanką, a wierzch ozdabia startą gorzką czekoladą. Sprawdź przepis na ciasto 3 bit bez pieczenia.

W skrócie

Ciasto bez pieczenia będzie szczególnie przydatne osobom stawiającym pierwsze kroki w kuchni lub oszczędzającym na rachunkach za energię. Ciasto 3 bit przekładane jest masą kajmakową. Można ją zrobić własnoręcznie z puszki skondensowanego mleka lub sięgnąć po gotowy produkt ze sklepu. Taki deser bez pieczenia można podawać na urodziny, imieniny, zabawę sylwestrową lub jako poczęstunek w karnawale.

Ciasto 3 bit bez pieczenia – przepis na łatwy deser

Liczba porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina + minimum 8 godzin w lodówce
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g herbatników,
  • 200 g kajmaku,
  • 100 g budyniu śmietankowego bez cukru (2 opakowania),
  • 750 ml mleka,
  • 60 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku,
  • 100 wrzątku,
  • 60 g gorzkiej czekolady.

Jak zrobić ciasto 3 bit bez pieczenia?

Przygotowanie:

  1. W tortownicy o wymiarach 26 × 37 cm należy rozłożyć pierwszą warstwę herbatników.
  2. Następnie na herbatnikach należy rozsmarować warstwę przestudzonego kajmaku, a na niej ponownie ułożyć na nim herbatniki.
  3. W tym czasie gotujemy gęsty budyń, gdy będzie wystudzony, należy zblendować go z miękkim masłem do uzyskania gładkiej masy. Taką masę budyniową należy rozsmarować na herbatnikach.
  4. Na gęstej masie budyniowej trzeba położyć herbatniki.
  5. W 100 ml wrzątku rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny, aby nie było grudek.
  6. Mocno schłodzoną śmietankę trzeba ubić, aż podwoi swoją objętość. W trakcie ubijania należy dolewać rozpuszczoną żelatynę i połączyć to w jednolity krem.
  7. Na herbatnikach rozprowadzamy ubitą śmietankę. Gotowy 3 bit należy wstawić do lodówki na 8 godzin.
  8. Przed podaniem ciasto 3 bit bez pieczenia należy ozdobić startą gorzką czekoladą.

Wege krem budyniowy do 3 bita

W wersji wegańskiej krem budyniowy można przygotować na bazie ulubionego napoju roślinnego. Zamiast masła można sięgnąć po margarynę. Ciasto 3 bit można też przygotować w wersji wegańskiej, gdy zamiast kajmaku użyje się pasty z daktyli. Można też sięgnąć po tak zwany kajmak daktylowy zrobiony z namoczonych suszonych daktyli, masła orzechowego i napoju roślinnego. A zamiast żelatyny warto skorzystać z agaru, czyli substancji żelującej pochodzącej z wodorostów.

Co zrobić, żeby zmiękły herbatniki?

Jeżeli wolicie bardziej wilgotne ciasta, to zachęcamy do krótkiego namoczenia herbatników w mocnej i przestudzonej kawie. Z myślą o dzieciach, ciastka można namoczyć w mleku lub napoju roślinnym.

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jaki olej do smażenia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ciasto jak 3 bit bez pieczenia. Przepis na prosty deser. Kajmak, bita śmietana i herbatniki smakują nieziemsko - Strona Kuchni