Bydgoski szef kuchni, Marcin Szukaj, ze Złotym Widelcem! [zdjęcia]

Dorota Witt
Dorota Witt
W tym roku przyznano 37 statuetek najlepszym restauracjom w całym kraju, w śród nich znalazła się bydgoska Kuchnia by Marcin Szukaj Tomasz Czachorowski
Kuchnia by Marcin Szukaj to autorska restauracja, która działa przy ul. Grodzkiej 4. Jakiś czas temu incognito odwiedziło ją czterech inspektorów. Zaczęli od przystawki, potem przyszedł czas na zupę, danie główne - rybne i mięsne, deser i wino. Nie byli łatwymi klientami... Ale okazało się, że docenili pracę zespołu Marcina Szukaja i jego pomysł na restaurację. Nagrodzono ją Złotym Widelcem. Rozmowa z Marcinem Szukajem.

Po raz IX Fundacja WIP Warto Im Pomóc w ramach konkursu „Polska od Kuchni” nagrodziła Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Doceniono pana restaurację Kuchnia by Marcin Szukaj. To ważna nagroda?
Bardzo prestiżowa i dla całego zespołu, bo to chcę podkreślić: choć jury doceniło mój autorski projekt restauracji, zapracował na nią cały mój dzielny team. Wielkie podziękowania należą się też mojej żonie, która mnie wspiera, moim dzieciom, które wykazują się dużą cierpliwością i zrozumieniem.

Jak jury oceniało państwa pracę?
Pewnego dnia odwiedziło nas czterech inspektorów. Oczywiście incognito. Byli bardzo wymagającymi gośćmi, złożyli pełne zamówienie, by spróbować wszystkiego: od przystawek, przez zupy, po mięsne i rybne dania główne, aż po deser i wino. I tu wielkie ukłony dla Kuby Boruckiego, naszego specjalisty od win.

Podzieli się pan jednym przepisem: tym na sukces restauracji?
Stawiam na jakość. Sam doglądam najważniejszych spraw, czyli ustalam menu i jeżdżę po produkty. Kupuję ekologiczne warzywa hodowane specjalnie dla nas w jednym z podbydgoskich gospodarstw, odwiedzam też lokalne targi. Jeśli w karcie mamy paragwajską polędwicę, to ona właśnie stamtąd przyjeżdża, jeśli serwujemy antrykot wołowy, goście mogą być pewni, że jest z Argentyny. Dostosowuję kartę do sezonu: już skończyły się szparagi, ale mamy kurki, które własnie teraz, świeżo zerwane, smakują najlepiej. Dziewięć lat temu byliśmy pierwszą w Polsce restauracją z otwartą kuchnią. Wtedy wielu kucharzy się dziwiło, dziś wielu idzie w nasze ślady.

Przetrwaliście ograniczenia spowodowane pandemią w pełnym składzie?
Tak, ale było ciężko. W najgorętszym okresie pracowaliśmy tylko z żoną (prowadzi Bulwar Bistro, które mogło być otwarte): od 6. do 23., sami przygotowywaliśmy jedzenie, rozwoziliśmy je, zmywaliśmy, sprzątaliśmy, by nie narażać pracowników.

Nieruchomości najlepszą lokatą kapitału w dobie kryzysu?

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gerard Bourne

Gratulacje! Ale nie dziwię się, kuchnia wyśmienita. Miałem okazje urządzić małe przyjęcie i wszystko było wyborne.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3