https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Bydgoski gastronomik podsumował unijny projekt "Przez praktykę do sukcesu" [zdjęcia]

Małgorzata Pieczyńska
Uczniowie gastronomika w ramach europejskiego projektu mieli praktyki w hotelach i restauracjach w Barcelonie (Hiszpania) oraz w Eberswalde (Niemcy).
Uczniowie gastronomika w ramach europejskiego projektu mieli praktyki w hotelach i restauracjach w Barcelonie (Hiszpania) oraz w Eberswalde (Niemcy). Nadesłane
Praktyki w renomowanych hotelach i restauracjach w Hiszpanii i Niemczech - taką możliwość nauki zawodu i zdobywania nowych kompetencji mieli uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, a wszystko dzięki środkom z Unii Europejskiej.

Zobacz wideo: Zimowe atrakcje Bydgoszczy w sezonie 2021/2022.

Projekt "Przez praktykę do sukcesu" realizowany był przez szkołę w latach 2018-2021. Teraz gastronomik go podsumował.

- Początkowo mieliśmy go zakończyć w 2020 r., jednak z uwagi na pandemię, został przedłużony o kolejne 12 miesięcy - mówi Justyna Ormanowska, dyrektor ZSG-H w Bydgoszczy. - W 2020 r. nie było żadnych wyjazdów zagranicznych uczniów właśnie ze względu na trudną sytuację epidemiologiczną.

Na cały projekt szkoła otrzymała dofinansowanie z Unii Europejskiej - ponad 637,5 tys. zł.

Na zagraniczną praktykę pojechali najlepsi

- Praktyki odbywały się w hotelach, restauracjach i zakładach gastronomicznych w Barcelonie oraz niemieckiej miejscowości Eberswalde - mówi Justyna Ormanowska. - Wzięło w nich udział 58 naszych uczniów kształcących się w zawodach: hotelarz, technik żywienia i kucharz. Nominacja na taki wyjazd odbywała się w drodze konkursu w szkole. Na zagraniczną praktykę pojechali najlepsi. Przed wyjazdem szkolili też języki, by na miejscu bez problemu się porozumiewać.

Pobyty były 4-tygodniowe. Przez ten czas uczniowie musieli zrealizować 160 godzin praktyk. Z zagranicznych wojaży młodzież wróciła zadowolona.

Przy okazji praktyk uczniowie poznawali kulturę Hiszpanii i Niemiec

- Uczniowie nie tylko zdobyli nowe umiejętności zawodowe i rozwinęli zdolności interpersonalne - mówi Justyna Ormanowska. - Poznali też kulturę krajów, w których przebywali, bo podczas pobytów zwiedzali np. w Hiszpanii nie tylko Barcelonę, ale też Gironę, a w Niemczech - Berlin. Zobaczyli też budynek Bundestagu. Dzięki tym wyjazdom młodzież podniosła swoje kompetencje międzykulturowe i uczyła się jak być bardziej tolerancyjnym w grupie rówieśniczej. Zdecydowana większość uczestników osiągnęła zamierzony cel praktyki zagranicznej, a jej efekty prawdopodobnie przełożą się na sukces zawodowy w przyszłości.

Zespół Szkół Gastronomicznych-Hotelarskich zrealizował projekt „Przez praktykę do sukcesu” w ramach projektu "Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego".

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Świat żegna Franciszka. Tłumy wiernych na Placu św. Piotra

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski