Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bydgoscy restauratorzy z sukcesami. Scoria okrzyknięta najlepszym debiutem, Ogród Smaków karmi gości targów Expo 2020 w Dubaju

Dorota Witt
Dorota Witt
Paweł Stawicki miał 26 lat, kiedy został szefem kuchni restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk. Odbył staże w renomowanych lokalach mogących poszczycić się gwizdkami Michelin: Maaemo w Oslo, The Greenhouse w Londynie, RAW w Taipei, Atelier Amaro w Warszawie. Pochodzi z Kujaw i Pomorza, kształcił się w Grudziądzu. Po 14 latach pracy w Gdańsku (przerywanej okresami zbierania doświadczeń za granicą), przeniósł się do Bydgoszczy. Trwa dopracowywanie do perfekcji projektu pod nazwą Scoria, ale zespołowi marzy się, by tworzyć kolejne restauracje.
Paweł Stawicki miał 26 lat, kiedy został szefem kuchni restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk. Odbył staże w renomowanych lokalach mogących poszczycić się gwizdkami Michelin: Maaemo w Oslo, The Greenhouse w Londynie, RAW w Taipei, Atelier Amaro w Warszawie. Pochodzi z Kujaw i Pomorza, kształcił się w Grudziądzu. Po 14 latach pracy w Gdańsku (przerywanej okresami zbierania doświadczeń za granicą), przeniósł się do Bydgoszczy. Trwa dopracowywanie do perfekcji projektu pod nazwą Scoria, ale zespołowi marzy się, by tworzyć kolejne restauracje. Tomasz Czachorowski
Bydgoscy restauratorzy już od tygodnia serwują gościom targów Expo 2020 w Dubaju dania przygotowane według receptur nawiązujących wyraźnie do tradycyjnych, lokalnych polskich potraw. Dziennie polski pawilon, gdzie działa restauracja bydgoszczan - Ogród Smaków - może odwiedzać nawet 1000 osób. Na miejscu w kulinarnym świecie też dzieje się sporo - restauracja Scoria, działająca od niedawna przy Starym Porcie, została nagrodzona w prestiżowym konkursie.

Zobacz wideo: Teatr Kameralny w Bydgoszczy. Jak prezentuje się po remoncie?

  • Paweł Stawicki, szef kuchni w nowej bydgoskiej restauracji Scoria, został wyróżniony prestiżową nagrodą: Hermes Kulinarny za najlepszy w 2021 debiut rynkowy w postpandemicznej rzeczywistości.
  • Nagrody przyznawane są w ramach ogólnopolskiego plebiscytu „Poradnika Restauratora”, który ma już 22-letnią tradycję. Wcześniej wyróżnienia w różnych kategoriach trafiły, m.in., do Roberta Sowy, Karola Okrasy, Kurta Schellera, Wojciecha Modesta Amaro, Roberta Skubisza, Dariusza Zahorańskiego.

Restauracja Scoria, Stary Port 15 w Bydgoszczy

Restauracja Scoria działa w przy Starym Porcie w Bydgoszczy od kwietnia tego roku. Choć jej projekt był w głowie twórców tego miejsca już od 2015 roku. - Plan był gotowy, ale czas potrzebny był na powstanie budynku, potem przyszła pora na zaaranżowanie wnętrza restauracji, czemu poświęciliśmy dużo energii – bardzo zależało nam, by goście czuli się tu swobodnie, jak w domu – opowiada Paweł Stawicki.

Scoria została otwarta, gdy niektóre restauracje w kraju zamykały się z powodu kryzysu wywołanego pandemią.

- Ryzykownie? Może trochę. Ale nie chcieliśmy przerywać pracy nad czymś, czemu poświęciliśmy już tyle czasu. Wiedzieliśmy, że po lockdownie bydgoszczanie będą bardzo potrzebowali spokojnego, przytulnego miejsca, skosztują smacznych, przygotowanych perfekcyjnie potraw ze świeżych produktów (także lokalnych i sezonowych, bo na to stawiamy). I rzeczywiście tak się stało – mówi Paweł Stawicki.

Miał 26 lat, kiedy został szefem kuchni restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk. Odbył staże w renomowanych lokalach mogących poszczycić się gwizdkami Michelin: Maaemo w Oslo, The Greenhouse w Londynie, RAW w Taipei, Atelier Amaro w Warszawie. Pochodzi z Kujaw i Pomorza, kształcił się w Grudziądzu. Po 14 latach pracy w Gdańsku (przerywanej okresami zbierania doświadczeń za granicą), przeniósł się do Bydgoszczy. Trwa dopracowywanie do perfekcji projektu pod nazwą Scoria, ale zespołowi marzy się, by tworzyć kolejne restauracje.

- W kuchni uwielbiam łączyć to, co tradycyjne, znane, z tym co nowoczesne, do czego goście dopiero dzięki moim potrawom się przekonują. Podstawą jest dobrej jakości produkt, a – by to osiągnąć – trzeba postawić na współpracę z dostawcami. Niektórzy, sprawdzeni, przyjechali za mną do Bydgoszczy z Gdańska, dlatego zawsze wiem, co serwuję gościom.
Co szef kuchni poleca o tej porze roku? - Zapraszam na makaron z truflami, idealna na nie pora. Goście doceniają też to, że zawsze mamy dostęp do świeżych owoców morza, polecam ostrygi. Nadchodzi też idealny czas na serwowanie gęsiny. Nie mam jednak swojego ulubionego dania, tak samo angażuję się przy gotowaniu każdego – przyznaje Paweł Stawicki.

Ogród Smaków stworzony przez bydgoskich restauratorów serwuje polskie dania w Dubaju

W polskim pawilonie na targach Expo 2020 w Dubaju goście doceniają bardzo... lody z Bydgoszczy. Przywieźli je tam bydgoscy restauratorzy, którzy polskie dania będą serwować przez najbliższe pół roku. Przygotowania do otwarcia lokalu, który nazwano Ogrodem Smaków (The Garden of Flavours), trwały miesiącami, odkąd jasnym się stało, że spółka Gro-no Tomasza Szopińskiego została wybrana w konkursie jako operator kulinarny pawilonu Polski. Stoją za nią trzej przyjaciele: Tomasz Szopiński, Adam Gadawski i Mateusz Bierwagen. W Bydgoszczy można u nich zjeść (i wypić) w Karafce, La Rosie i Porcie 13. Na miejscu pracuje kilkunastoosobowy zespół, niektórzy się wymieniają, cały czas nad wszystkim czuwa szef kuchni. W karcie same polskie, regionalne tradycyjne dania, ale w nowoczesnej okrasie: jak gołąbki, to w liściach winogron, a jak krupnik to z fermentowaną kaszą.

Każdy region naszego kraju będzie miał swoją reprezentację w restauracyjnym menu. Dania z konkretnego regionu będzie można zamawiać wtedy, gdy w pawilonie prezentować się będzie dane województwo.

Kujawy i Pomorze goście Expo poznają od strony gęsich pipek w sosie chrzanowym, półgęska wędzonego ze śliwką strzelecką, żurku kujawskiego, muski, czyli zupy na bazie zsiadłego mleka i szabloka kujawskiego, czyli zupy fasolowej z marchewką. Nie może zabraknąć też ryby po toruńsku w przyprawach korzennych.

W pierwszym tygodniu bydgoscy restauratorzy serwowali w Dubaju, m.in., żurek, zupę z leśnych grzybów, pierogi kujawskie (z kapustą i grzybami), duszoną wołowinę z trawą żubrową, dorsza bałtyckiego, chłodnik z buraków czy jabłecznik.

Więcej o tym, jak bydgoscy restauratorzy trafili do Dubaju, przeczytasz tutaj.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo