Ważne, aby nie doprowadzać do tego, by bilans energetyczny był dodatni, czyli wartość energetyczna wszystkich posiłków w ciągu dnia była wyższa od wartości energetycznej traconej w ciągu dnia podczas codziennych czynności i wysiłku fizycznego. Taki bilans możemy sami łatwo obserwować. Nasz organizm albo domaga się więcej energii, kiedy ciężko pracujemy, lub mniej, gdy nasza aktywność się zmniejsza.
Możemy wyróżnić trzy odmiany bilansu energetycznego:
1. ujemny - gdy ilość energii dostarczanej organizmowi jest mniejsza od aktualnie zużywanej, przez co organizm musi czerpać energię z własnych zapasów, np. z tkanki tłuszczowej (diety redukcyjne)
2. zerowy - kiedy ilość energii dostarczanej organiz-mowi i wykorzystywanej są porównywalne (utrzymanie aktualnej masy ciała)
3. dodatni - gdy energia jest dostarczana w nadwyżce. Taki bilans jest dobry dla osób z niedowagą.
ZOBACZ TAKŻE: 8 najbardziej kalorycznych owoców
(Dostawca: x-news)
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
