Od 1 stycznia 2020 roku obniżenie stawek VAT („równanie w dół"), nastąpi m.in. na: podstawowe produkty żywnościowe (owoce tropikalne i cytrusy, każdego rodzaju pieczywo i ciastka, zupy, buliony, żywność homogenizowaną i dietetyczną, przyprawy), produkty dla niemowląt i dzieci (żywność, smoczki, pieluszki, foteliki samochodowe), produkty dla kobiet (artykuły higieniczne), e-booki i e-czasopisma (tak, by były opodatkowane tak, jak ich papierowe odpowiedniki).
Zwrot podatku VAT 2017. Rząd liczy miliardy, a firmy czekają...
Portal dlahandlu.pl podaje, jak to będzie wyglądało np. z pieczywem. Obecnie stawka VAT dla pieczywa świeżego zależy od daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. Jeśli data ta nie przekracza 14 dni to stawka wynosi 5%, ale gdy przekracza 14 dni – stosuje się stawkę 8%. W przypadku ciastek, podobnie jak przy pieczywie, stawka jest zależna od daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. Jeśli to mniej niż 45 dni, stawka wynosi 8%, gdy przekracza ten termin – wzrasta do 23%. Natomiast w segmencie owoce obecnie większość owoców (krajowych) jest opodatkowana stawką 5%, stawka 8% ma zastosowanie do owoców tropikalnych i cytrusowych.
