"Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler tym razem w Przemyślu. Restauracja Barcelonka była jedną z najstarszych i najbardziej znanych przemyskich restauracji. W 2011 r. jej właściciel poprosił o pomoc Magdę Gessler. Jaki finał czekał Barcelonkę po "Kuchennych rewolucjach"?
Kuchenne Rewolucje, Barcelonka Przemyśl. Szef nie ufa pracownikom
Przemyśl to miasto wielu kultur i wyznań. To również miasto dwóch Barcelonek. Jedna to popularna nazwa lokalnej drużyny piłkarskiej, druga to restauracja prowadzona przez byłego piłkarza, pana Rolanda. Niestety ta druga nie ma zbyt dobrej sławy. Klienci przychodzą tylko na promocyjne obiady za pół ceny. Pomysł właściciela, ale to bardziej bramka samobójcza niż świetne zagranie. Restauracja na nich nie zarabia, wręcz traci. A to nie jedyna wpadka szefa-amatora. Roland nie ufa swoim pracownikom. Wszędobylskie kamery, żelazny regulamin i dość srogie kary. To wszystko raczej nie wpływa na zgranie zespołu. Ta drużyna potrzebuje nowego trenera i to takiego z ekstraklasy. Barcelonka potrzebuje Magdy Gessler. Tym razem jednak taktyka będzie inna. Tajne spotkania, śliskie przejazdy, no i oczywiście wybór odpowiedniego kapitana. Czy po takim treningu Barcelonka w końcu wygra mecz, którego stawką jest sezon pełen zadowolonych gości?
Rozumiesz gwarę bydgoską? Co znaczą klofta, badeje i ksyk? Sprawdź się w nowym QUIZ-ie językowym!
Nareszcie w Przemyślu jest restauracja, gdzie można zjeść pyszne dania lwowskie i kresowe. Pyszne jedzenie - Magda Gessler po Kuchennych Rewolucjach w Barcelonce w Przemyślu
Kuchenne Rewolucje, Barcelonka Przemyśl. Restaurator pod ogniem krytyki
W 2011 r. Magda Gessler podjęła się próby ratowania jednej z najstarszych i najbardziej znanych restauracji w Przemyślu. Zadanie wyjątkowo trudne, bo Barcelonka cieszyła się bardzo złą sławą. Magda Gessler skrytykowała brak dań regionalnych w restauracyjnej karcie, miała uwagi do dość surowego regulaminu, jaki pracownikom narzucił właściciel restauracji, źle oceniła ceny dań - zupełnie nieopłacalne z punktu widzenia właściciela.
Kuchenne Rewolucje, Barcelonka Przemyśl. Propozycje Magdy Gessler
Magda Gessler zaproponowała zmiany w organizacji pracy, tradycyjnie zmieniła też menu - w miejsce egzotycznych potraw, jak stek z kangura, pojawił się barszcz ukraiński i inne dania kuchni kresowej. W menu restauracji Barcelonka po "Kuchennych Rewolucjach" pojawił się zestaw "Apetyt Magdy Gessler na kresowy stół", w którym są pasztet z królika, barszcz ukraiński, kotlet kijowski, kasza perłowa, uwielbiana przez Gessler ćwikła z chrzanem, a na deser kogel-mogel z owocami.
Kuchenne Rewolucje, Barcelonka Przemyśl. Niestety, kuchenne rewolucje nie pomogły
Po kilku tygodniach Magda Gessler przyjechała ponownie, by sprawdzić, jak po "Kuchennych rewolucjach" radzi sobie Barcelonka. Rewolucję uznała ogólnie za udaną, była zachwycona zmianami. - Nareszcie w Przemyślu jest restauracja, gdzie można zjeść pyszne dania lwowskie i kresowe. Pyszne jedzenie - wydała werdykt zachwycona restauratorka. Mimo pozytywnej opinii Magdy Gessler, lokal padł a budynek został zlicytowany przez komornika. Budynek po restauracji Barcelonka w Przemyślu kupiło dwóch przedsiębiorców. Przy ul. Sienkiewicza 7 miał powstać apartamentowiec o wysokim standardzie.
Niestety, Barcelonka w Przemyślu to już historia...
ZOBACZ INNE
Nie pomogła nawet Magda Gessler. Te restauracje są zamknięte...
Kuchenne Rewolucje - o programie
Magda Gessler pomaga bankrutującym właścicielom restauracji w Polsce. Analizuje sytuację oraz wskazuje błędy. Potem na dwa dni zamyka lokal i wprowadza zmiany. To produkcja TVN. Wyemitowano już 17. sezonów "Kuchennych Rewolucji". W sezonie premierowe odcinki nadawane są na antenie TVN w każdy czwartek o godz. 21.30. Archiwalne można oglądać na tej stronie: Kuchenne Rewolucje w internecie
Do programu zgłaszają się restauratorzy, mający problemy z utrzymaniem lokalu. W każdym odcinku Gessler odwiedza jedną restaurację. W ciągu czterech dni uczy właścicieli i personel podstaw pracy. Obserwuje i analizuje sytuację, później komentuje ją i proponuje metody rozwiązania problemów, np. wprowadza nowe potrawy do menu, sugeruje zatrudnienie nowych osób, zmienia wystrój wnętrza, prowadzi kampanię reklamową odmienionej jadłodajni. Kuchenne rewolucje Magdy Gessler są adaptacją brytyjskiego programu Kitchen Nightmares, którego gospodarzem jest Gordon Ramsay.
Wideo: Magda Gessler o polskich restauratorach: Ludzie nie znają podstawowych zasad gotowania
Zobacz również:
Nie pomogła nawet Magda Gessler. Te restauracje są zamknięte...
