Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
104 materiały
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Morawiecki: Jak rolnik jedzie w pole po godz. 23, to ma do tego prawo
Mój dom, moja twierdza - takie powiedzenie przytoczył Mateusz Morawiecki, odwiedzając 12 sierpnia 2021 r. gospodarstwo w gminie Ostróda. Tłumaczył tam, że...
Jakie odpady można zostawić w PSZOK-u, a których nie? Sprawdzamy w gminach
Z segregacją odpadów radzimy sobie już całkiem dobrze, jednak co pewien czas pojawia się pozostałość, która nie kwalifikuje się do żadnego z pojemników, choćby...
Papryka i ziemniaki potaniały. Ceny warzyw i owoców na targowiskach w regionie
Ziemniaki z tegorocznych upraw dominują już w sprzedaży, a ich cena spadła. Trudniej natrafić na truskawki, których kilogram kosztuje najczęściej kilkanaście...
Cena obiadu nad morzem czy w górach potrafi zaskoczyć - pozytywnie!
Co roku latem pojawiają się w internecie zdjęcia wysokich rachunków za rybę z frytkami zjedzoną przy kurortowym deptaku. 137 zł za dwa dania? Zdarza się i tak,...
W kranach w regionie brakuje wody. Mogą być przerwy w dostawie!
Kilka dni upałów sprawiło, że częściej mieszkańcy regionu Kujawsko-Pomorskiego decydują się na podlewanie ogródków, trawników czy napełnianie basenów. Większe...
Ceny truskawek i czereśni szybko spadają. Tyle kosztują warzywa i owoce w Polsce
Przez weekend ceny polskich truskawek czy czereśni spadły o 1/3, a nawet i więcej. Najdroższymi z krajowych owoców są obecnie maliny, na których szczyt sezonu...
Pogoda na czerwiec 2021. Mamy już nawet 200% normy opadów. Kiedy będzie ciepło?
Na poprawę pogody czekają już niemal wszyscy. Jak podaje bydgoski synoptyk, normy opadów są wypełnione od 120% do ponad 200%. Rolnicy szukają okienek...
Ile można zarobić u rolnika? Stawki do 4,5 tysiąca złotych miesięcznie
Pracując na fermie drobiu w Wielkopolsce, można zarobić nawet 5 tys. zł miesięcznie, zajęcie przy krowach mleczny jest wyceniane 3,5-4,5 tys. zł, czytamy w...
Kąpieliska w regionie w sezonie 2021. Tu będzie można plażować
Coraz bliżej lato, wyczekiwane słońce i ciepło. Wakacje i letnie weekendy chętnie spędzamy nad wodą, korzystamy z możliwości, jakie dają pobliskie jeziora....
Na targowiskach są już truskawki, głównie z Hiszpanii. Ceny warzyw i owoców
Na straganach rumienią się dorodne truskawki, kuszą zapachem. - To polskie? - pyta na targowisku na bydgoskich Bartodziejach jeden z klientów. - A gdzie tam....