Pomidory warto jeść przede wszystkim dlatego, że zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Pomidory powinniśmy jeść zarówno na surowo, jak i przetworzone. Po przetworach pomidorowych mamy 2-3 razy więcej likopenu we krwi niż po świeżych.
Istnieje wiele odmian pomidorów. Między innymi: malinowe, koktajlowe, gruntowe.
Pozytywne skutki jedzenia pomidorów:
- opóźniają procesy starzenia,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, miażdżycy czy chorób serca,
- poprawiają działanie układu odpornościowego czy nerwowego,
- wspomagają trawienie,
- a także mają działanie moczopędne.
Jeśli masz takie objawy to znaczy, że nie możesz jeść pomidorów!
Niestety jest grupa osób, która nie powinna jeść pomidorów. W galerii poniżej zobaczcie, dla kogo pomidory nie są wskazane:
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kożuchowska z mężem sfotografowani na komunii syna. Wyglądała jak pierwsza dama |FOTO
- Tak Agata Duda wystroiła się na pogrzeb. Wszyscy na nią patrzyli [ZDJĘCIA]
- Pogrzeb Zielińskiego z najwyższymi honorami. Na ceremonii prezydent z żoną
- Cichopek nie była pierwsza? Kurzajewski miał już się rozwodzić lata temu!