Otwarcie restauracji Monka w Młynach Rothera w Bydgoszczy
Restauracja Monka Młyny Rothera to kuchnia bazująca na tradycjach włoskich i francuskich, to idealne miejsce do spotkań z przyjaciółmi przy pizzy neapolitańskiej czy fracuskiej zupie - Bouillabaisse . Lokal ma szeroką ofertę win i piw kraftowych. Restauracja mieści się na dwóch kondygnacjach. Na dolnej znajduje się sala dla klientów indywidualnych, na górnej kondygnacji zaplanowano przestrzeń eventową, mieszczącą do 100 osób, dostosowaną do różnego rodzaju wydarzeń.
Nowa restauracja w Młynach Rothera jest kontynuacją sukcesu lokalu Monka z Torunia oraz klubopiekarni Woda. Po sukcesie lokalu w mieście Kopernika, właściciele postanowili przenieść jego klimat do Bydgoszczy. Zabytkowe mury Młynów Rothera stały się idealnym miejscem na tę kontynuację opowieści o mące. Wnętrza restauracji zostały zaprojektowane przez architektów z pracowni Znamy Się, inspirowanych procesem produkcji mąki i urządzeniami młynów.
"Monka Młyny Rothera" już otwarta
Projekt wnętrza nawiązuje do historii spichrzów, młynów oraz Wyspy Młyńskiej, tworząc unikalną atmosferę, która łączy historyczne budynki z nowoczesnym światem. Drewniane belki, kamień młyński i elementy technologii młynów tworzą spójną kompozycję wnętrz, które sprawiają wrażenie działającej maszyny. Architekci zainspirowali się urządzeniami młyńskimi takimi jak m.in. bolter czy Hopper-boy do stworzenia unikalnych elementów wystroju.
