Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowia nie wymienimy na gwarancji [komentarz]

Marta Mikołajska
Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej przeprowadził kontrole lokali w naszym regionie. Wyniki nie są optymistyczne.
Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej przeprowadził kontrole lokali w naszym regionie. Wyniki nie są optymistyczne. Fot. Tomasz Czachorowski
Osiemnaście bydgoskich placówek handlowych z branży gastronomicznej otrzymało kary finansowe za fałszowanie żywności. Najczęstsze zarzuty? Brak informacji o alergenach i używanie tanich zamienników oryginalnych produktów.
Inspektorzy z Kujawsko-Pomorskiego Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Bydgoszczy wzięli pod lupę branżę gastronomiczną. Właściciele 63 lokali, w tym 18 z Bydgoszczy, otrzymało kary finansowe. Powodem fałszowanie oferowanych produktów. Najczęstsze przewinienia to: stosowanie tanich zamienników oryginalnych produktów i,  pojawiający się w prawie każdym przypadku, brak informacji o substancjach powodujących alergie i reakcje nietolerancji.Które lokale z Bydgoszczy dostały kary finansowe? Czytaj w dalszej części galerii >>>

Fałszowanie żywności. Ukarano 63 lokale w regionie. Mamy lis...

Gastronomia jest dziedziną szczególną. Nie narażamy się przecież na wielkie ryzyko, kupując np. buty, które rozlecą się po miesiącu. Zwłaszcza, jeśli na zasadzie gwarancji możemy je wymienić lub otrzymać zwrot gotówki, za którą kupimy sobie nowe. Z żywnością jest jednak trochę inaczej.

W końcu to, co jemy, wpływa nie tylko na nasz stan fizyczny, ale i samopoczucie. Niskiej jakości i ulepszane chemicznie zamienniki, brak informacji o alergenach czy zatajanie informacji nt. składników i pochodzenia w najlepszym wypadku mogą skończyć się niestrawnością. Nie każdy jednak będzie miał tyle szczęścia. Niestety, zdaje się, że wielu przedsiębiorców z przemysłu spożywczego nadal o tym zapomina i, kosztem zdrowia konsumentów, próbuje zaoszczędzić parę „groszy”.

Czy kontrola inspekcji pomoże? Kary nałożone na sieci, jak Kaufland czy McDonald’s nie wydają się na tyle wysokie, by miały wstrząsnąć ich kieszeniami. Wygląda na to, że powinni płacić więcej, skoro sumieniem nie wstrząsnęły nawet statystyki pokazujące liczbę cierpiących na schorzenia układu pokarmowego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera